Vječita dilema: Gasiti računar ili ne

U pitanju je stara dilema u kojoj svaka strana ima solidne argumente, "Make of us" donosi i one pro i contra
201 pregleda 3 komentar(a)
Kompjuter, doktor, Foto: Shutterstock
Kompjuter, doktor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.07.2015. 15:55h

Da li je bolje računar ostaviti uključenim dok ga ne koristite ili je ipak bolje isključiti ga?

U pitanju je stara dilema u kojoj svaka strana ima solidne argumente, "Make of us" donosi i one pro i contra.

Nekoliko je dobrih razloga zašto računar treba da ostavite uključenim. Ne samo zbog toga što će se brže pokrenuti, već i zbog toga što stalni rad može poboljšati funkcionalnost vašeg PC-ja.

1) Praktičnije je

Glavni razlog zašto bi trebalo da računar ostavite uključenim je praktičnost. Umjesto čekanja dok se sistem podigne možete ga samo aktivirati i baciti se na posao ili zabavu, šta god je već na redu.

Prosječnom računaru treba između 30 sekundi i jednog minuta za pokretanje operativnog sistema a to vrijeme može produžiti broj programa koji se pokreću zajednos sa OS-om.

Ostavite li računar uključenim, taj problem nestaje. Vaš PC će iz načina rada Sleep u normalni preći za nekoliko sekundi, a dočekaće vas i sve aplikacije koje ste prethodno pokrenuli.

Dobre strane ovog pristupa zavise od hardverske konfiguracije. PC sa SSD-om značajno će brže podizati sistem od onog s tradicionalnim hard diskom.

2) Računar će uvijek imati najsvježiji softver

Brojni zadaci su ključni za održavanje vašeg računara i podataka. Gotovo sve njih je bolje obavljati tokom noći.

Instalacija nadogradnja operativnih sistema, stvaranje sigurnosnih kopija (back-upova), potraga za virusima ili upload ogromnih količina podataka (muzike, fotografija, filmova) traže vrijeme i različite količine sistemskih resursa i bandwidtha. Pokrenite li ih dok ne koristite računar ili zakažete njihove aktivnosti za noć izbjeći ćete da vas ometaju u obavljanju svakodnevnih zadataka.

3) Stalno je pristupačan

Ako je PC uvijek uključen, možete koristiti softver koji inače ne bi mogli. Recimo, Remote Desktop za Windows ili alate kao što je LogMeIn za pristup na daljinu. Pa ćete izbjeći frustraciju i neugodne situacije zbog toga što ste zaboravili prebaciti važan fajl u cloud ili na USB. Spojite se na daljinu putem pametnog telefona, tablet računara ili PC-ja na poslu i uzmete šta vam treba.

Evo i razloga zašto nije dobro ostaviti računar stalno da radi:

1) Komponente imaju ograničen životni vijek

Monitori, na primjer, će izdržati kojih par desetina hiljada sati rada, baterija u laptopu nudi oko 300 ciklusa punjenja, SSD treba zamijeniti nakon 3000 ciklusa program/brisanje... Vjerovatno ćete ih zamijeniti prije nego što dosegnu bilo koje od ovih ograničenja. Ipak, ostavite li računar uključenim, izlažete ga stalnom opterećenju, koliko god ono malo bilo. Uz to, dok radi stvara i toplinu, što je jedan od glavnih faktora koji skraćuju radni vijek hardvera.

2) Uzalud troši energiju

Računar iMac displeja dijagonale 21,5 inča iz 2012. godine koristi do 56 watta pri normalnom korišćenju. Potrošnja pada na 44 W nakon pet minuta mirovanja, odnosno na 18 W s ugašenim displejem, a u načinu rada Sleep na samo jedan W.

Razlika je velika, ali trebalo bi da imate imati na umu da ne možete koristiti brojne prednosti dok je računar u modu Sleep (poput, na primjer, pristupa na daljinu).

Osim toga, ostavite li računar uštekano u struju, ono će nastaviti trošiti oko 0,2 W čak i kad je isključeno.

Bonus video: