POSTAVILA REKORD

Kako izgleda život na Zemlji nakon 200 dana u svemiru

"Nemoguće je opisati kako je to biti tako daleko od doma i gledati našu plavu planetu iz hladne tame svemirske stanice", jedan je od komentara njenog boravka u svemiru
108 pregleda 2 komentar(a)
Samanta Kristoforeti, Foto: Twitter/@AstroSamantha
Samanta Kristoforeti, Foto: Twitter/@AstroSamantha
Ažurirano: 17.07.2015. 18:52h

"Osjećala sam kao da me neki zli div pritiska i gura prema zemlji, bilo je jako čudno", ovako je povratak na Zemlju i hodanje opisala Samanta Kristoforeti koja je nedavno postavila rekord kao žena koja je provela najduže vremena u svemiru.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici provela je 200 dana, tokom kojih je uživala u 15 zalazaka sunca svaka 24 sata, a tokom tog razdoblja s ljudima na Zemlji komunicirala je putem Tvitera na kojem je objavljivala fotografije i YouTubea na kojem je objavljivala videozapise – posebno je popularan video u kojem je pokazala kako se "tušira" u svemiru.

Na Tviteru je čak objavila i fotografiju Skadarskog jezera, za koje je napisala da je predivno.

Za skoro sedam mjeseci koje je provela na ISS-u sa još dvoje astronauta, učestvovala je u brojnim naučnim eksperimentima i održavanju stanice, što je posao koji uključuju savršenu koordinaciju tehničkih i društvenih vještina.

Kao najzahtjevniji dio misije istakla je preuzimanje kontrole nad stanicom tokom svemirske šetnje dvojice astronauta – odgovornost je bila velika jer je samo jedna njena greška mogla imati fatalne posljedice.

Jedna od najtežih stvari prilikom povratka na Zemlju bilo je privikavanje na hodanje, a u razgovoru za Business Insider je rekla kako joj je u potpunosti nestala koordinacija i balans, odnosno "svi oni mali mišići za koje čak niti ne znamo da postoje", ali nam pomažu u uspravnom sjedenju i hodanju.

Redovni postupak nakon ovakvih svemirskih misija uključuje intenzivan program oporavka u svemirskom centru u Hjustonu od 'haosa' kojeg je na njeno tijelo ostavio višemjesečni boravak u svemiru poput slabosti u mišićima i kostima, vrtoglavice, promjena pritiska, a neki čak imaju problema i s govorom. Osim fizičkog (i psihičkog) oporavka, njeni su prioriteti nakon povratka na Zemlju "snabdijevanje maslinovim uljem" koje obožava i "fokusiranje na veze" – iako nije udata i nema djece, želi nadoknaditi vrijeme sa porodicom i prijateljima koje je izgubila tokom protekle godine dana, jer je prije vremena provedenog u svemiru morala provesti određeno vrijeme u karantinu i u pripremi za misiju.

Inače, ona se nakon završetka fakulteta prijavila u vojsku i bila pilot je vojnih aviona, a astronaut je postala 2009. godine kada je pobijedila na takmičenju Evropske svemirske agencije na koje se prijavilo oko sedam hiljada ljudi i od tada vježba i priprema se za svemirske misije.

"Nemoguće je opisati kako je to biti tako daleko od doma i gledati našu plavu planetu iz hladne tame svemirske stanice", jedan je od komentara njenog boravka u svemiru, a cijelo iskustvo opisala je kao "čarobno".

Preporučujemo za Vas