Kako izgleda život na Zemlji nakon 200 dana u svemiru

Kristoforeti se nakon završetka fakulteta prijavila u vojsku i bila pilot vojnih aviona, a astronaut je postala 2009. godine kada je pobijedila na takmičenju Evropske svemirske agencije na koje se prijavilo oko sedam hiljada ljudi. Od tada vježba i priprema se za svemirske misije
50 pregleda 0 komentar(a)
Samanta Kristoforeti, Foto: Screenshot (YouTube)
Samanta Kristoforeti, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 17.07.2015. 09:46h

"Osjećala sam kao da me neki zli džin pritiska i gura prema zemlji, bilo je vrlo čudno”. Tako je povratak na Zemlju i hodanje opisala Samanta Kristoforeti koja je nedavno postavila rekord kao žena koja je provela najduže vremena u svemiru.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) provela je 200 dana, tokom kojih je uživala u 15 zalazaka sunca svaka 24 sata, a s ljudima na Zemlji komunicirala je putem Twittera na kojem je objavljivala fotografije i YouTubea na kojem je objavljivala video snimke. Posebno je popularan onaj u kojem je pokazala kako se "tuširati" u svemiru.

Tokom skoro sedam mjeseci koje je provela na ISS sa još dvoje astronauta, učestvovala je u brojnim naučnim eksperimentima i održavanju stanice, što zahtijeva savršenu koordinaciju tehničkih i društvenih vještina.

Kao najzahtevniji dio misije istakla je preuzimanje kontrole nad stanicom tokom svemirske šetnje dvojice astronauta – odgovornost je bila velika jer je samo jedna njena greška mogla da ima fatalne posljedice.

Jedna od najtežih stvari prilikom povratka na Zemlju bilo je privikavanje na hodanje, a u razgovoru za Business Insider rekla je da joj je u potpunosti nestala koordinacija i balans, odnosno "svi oni mali mišići za koje čak ni ne znamo da postoje", ali nam pomažu da uspravno sjedimo i hodamo.

Redovni postupak nakon ovakvih svemirskih misija uključuje intenzivan program oporavka u svemirskom centru u Hjustonu od 'haosa' koji je na njeno tijelo ostavio višemjesečni boravak u svemiru poput slabosti u mišićima i kostima, vrtoglavice, promjena pritiska, a neki astronauti čak imaju problema i s govorom.

Osim fizičkog (i psihičkog) oporavka, njeni prioriteti nakon povratka na Zemlju su 'kupovina maslinovog ulja' koje obožava i 'fokusiranje na veze' – iako nije udata i nema djecu, želi da nadoknadi vrijeme s porodicom i prijateljima koje je izgubila tokom proteklih godinu dana, jer je prije vremena provedenog u svemiru morala da provede određeno vrijeme u karantinu i u pripremi za misiju.

Inače, Kristoforeti se nakon završetka fakulteta prijavila u vojsku i bila pilot vojnih aviona, a astronaut je postala 2009. godine kada je pobijedila na takmičenju Evropske svemirske agencije na koje se prijavilo oko sedam hiljada ljudi. Od tada vježba i priprema se za svemirske misije.

"Nemoguće je opisati kako je to biti tako daleko od kuće i posmatrati našu plavu planetu iz hladne tame svemirske stanice", jedan je od komentara u vezi sa njenim boravkom u svemiru, a cijelo iskustvo opisala je kao "čarobno".

Zimo

Bonus video: