Evo šta da uradite ako vam telefon upadne u vodu

Ako se telefon sam ugasio, nipošto ga ne uključujte, već odmah izvadite bateriju i SIM karticu
100 pregleda 2 komentar(a)
mobilni telefon, Foto: Vijesti online
mobilni telefon, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 09.07.2015. 08:47h

More, rijeka, bazen, kada, lavabo ili WC šolja... Mnogima od nas se desilo da nam telefon završi baš na nekom od ovih mjesta.

Ako već dođete u ovu neprijatnu situaciju, prvo bi trebalo da provjerite da li se telefon sam ugasio nakon što je završio u vodi. Ako se telefon sam ugasio, nipošto ga ne uključujte, već odmah izvadite bateriju i SIM karticu.

Na internetu možete naci pregršt savjeta kako da postupite u ovakvoj situaciji, a isti savjeti stižu i od mobilnih operatora.

Preporuka svih servisera i proizvođača mobilnih telefona je da onog trenutka kad vam je telefon upao u vodu, da ga što brže rasklopite i izvadite bateriju i SIM karticu i koliko god možete posušite i što prije odnesete kod servisera.

Drugi korak je fen - i to opcija hladnog vazduha ili koristite papirnu maramicu ili ubrus da izvučete vladu iz telefona.

Vlaga i voda nađu svoj put, a ako dođu do matične ploče, koja je zapravo srce mobilnog telefona, ona mora da zarđa i ostavi traga.

Pokvašeni telefon, možda ne istog dana kada ga uključite ili poslije nekoliko dana, ali može da se pokvari i poslije mjesec. Dakle, ako već kupite Android telefon od par stotina eura, nemojte se igrati, već ga u garantnom roku odnesite na popravku ili ovlašćenom serviseru.

Telefon bi trebalo držati dalje od slane vode,koja može ostaviti trajna oštećenja, a ukoliko odlučite da isprobate neki od trikova sa rižom, u kesi ga treba ostaviti između 24 i 48 sati. Nakon toga slijedi trenutak istine -pokušaj ukljičivanja aparata i provjera da li sve radi kako treba.

Bonus video: