U Microsoftu ukidaju još 7,8 hiljada radnih mjesta

Microsoft je najavio otpis 7,6 milijardi dolara imovine povezane s Nokiom, čije je poslovanje mobilnim telefonima početkom prošle godine kupio za 7,2 milijarde dolara
0 komentar(a)
Microsoft, Foto: Shutterstock.com
Microsoft, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.07.2015. 07:14h

Microsoft će ukinuti još 7,8 hiljada radnih mjesta, nakon što je u nešto više od godinu, od kada je preuzeo mobilno poslovanje finske Nokie, otpustio oko 18 hiljada radnika.

Većina radnih mjesta biće ukinuta u poslovanju mobilnim telefonima, pri čemu će u Finskoj bez posla ostati više od dvije hiljade radnika, jer će biti ukinut sektor za razvoj proizvoda.

To je već drugi krug otpuštanja od kada je u februaru prošle godine na čelo firme došao Satya Nadella. U junu prošle godine sprovedeno je do sada najveće restrukturiranje u istoriji tog tehnološkog diva, pri čemu je bez posla ostalo 18 hiljada ljudi, prenosi Hina.

Uz to, Microsoft je najavio otpis 7,6 milijardi dolara imovine povezane s Nokiom, čije je poslovanje mobilnim telefonima početkom prošle godine kupio za 7,2 milijarde dolara.

Analitičari su očekivali takav potez jer se Microsoft suočio sa slabim poslovanjem Nokie, čiji je udio na svjetskom tržištu pametnih telefona pao na samo tri odsto.

Oni očekuju i dalje smanjenje troškova poslovanja narednih godina jer Microsoft, s jedne strane, nastoji da poveća konkurentnost na tržištu pametnih telefona, dok se, s druge strane, više usmjerava na razvoj softvera za računare.

Microsoft trenutno zapošljava u svijetu oko 118 hiljada ljudi, a ukidanje više od dvije hiljade radnih mjesta u Finskoj izazvalo je reakciju tamošnje Vlade.

U saopštenju je finska Vlada poručila da je nezadovoljna odlukom Microsofta i najavila posebnu sjednicu na kojoj će se razmatrati kako pomoći ljudima koji su ostali bez posla.

"Gubitak toliko radnih mjesta vrlo je tužan za cijelo društvo i one koji su ostali bez posla", poručila je Vlada.

Bonus video: