"Stvaramo stručnjake neophodne za maksimalan efekat autoputa"

Diplomiranih saobraćajnih inženjera nema dovoljno ni u ostalim preduzećima čije su osnovne djelatnosti saobraćaj, komunikacije i logistika, kaže Vešović.
153 pregleda 2 komentar(a)
Prof. dr Vujadin Vešović, Foto: Saša Marković
Prof. dr Vujadin Vešović, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 30.06.2015. 12:56h

Fakultet za saobraćaj, komunikacije i logistiku Berane-Budva (FSKL) proslavio je 20. juna sedam godina od osnivanja. Na svečanosti koja je upriličena povodom jubileja nagrađeni su najbolji stidenti, dodijeljene su diplome osnovnih i magistarskih studija, i uručena nagrada za najboljeg sportistu fakulteta.

"Mi smo tehnički fakultet jedini u Crnoj Gori i u okruženju koji ima i saobraćaj i komunikacije i logistiku, i kao takvi smo za ovih sedam godina stekli vrlo visok renome u regionu", kaže prof. dr Vujadin Vešović, dekan FSKL. On dodaje da vrlo važnu ulogu za takav rezultat ima to što su ostvareni ciljevi koji su zacrtani pri osnivanju.

"Imamo savremene programe koje smo pravili na osnovu evropskih i svjetskih standarda u ovoj oblasti, kao i vodeće profesore, među kojima su neki od najvećih stručnjaka u svojim oblastima u regionu i u Evropi, kao što su profesor Ljubiša Kuzović, profesor Smiljan Vukanović, profesorka Nataša Gospić, profesor Slobodan Zečević i drugi".

Fakultet je ostvario saradnju sa najznačajnijim institucijama iz okruženja kao što su Saobraćajni fakultet u Beogradu i Fakultet prometnih znanosti iz Zagreba. Dekan naglašava da su se na fakultetu odlučili da promijene sistem školovanja, zamijenivši princip 3+2 godine, u 4 + 1.

"Prve dvije godine su zajedničke, a da bi obrazovali inženjera za ona znanja koja su potrebna za privredu, neophodne su najmanje dvije godine", kaže profesor Vešović. On ističe da je pred fakultetom tek dosta posla, jer kako kaže, diplomiranih saobraćajnih inženjera nema dovoljno u Crnoj Gori i za njima je velika potreba.

"Mi imamo 500 kompanija za prevoz putnika i robe u drumskom saobraćaju, u kojima rade samo dva diplomirana inženjera. Dakle, samo za taj segment bi trebalo da proizvedemo po pedeset inženjera godišnje u narednih 10 godina".

Dekan FSKL se osvrnuo i na autoput kroz Crnu Goru, rekavši da je to vrlo značajna investicija za Crnu Goru, koja će nas spojiti sa svijetom, ali dosta zavisi i od budućeg stručnog rada na ovom i sličnim infrastrukturnim projektima.

"Ako nemamo odgovarajuće kadrove ti projekti neće dati prave efekte i nećemo moći da ih koristimo na pravi način", kazao je profesor Vešović.

Bonus video: