Vazdušni jastuci uzrok povlačenja još 11 miliona vozila

Saopštenje japanskih autokompanija dolazi nakon što je 20 miliona automobila niza proizvođača već povučeno zbog rizika da će se Takatini vazdušni jastuci bez potrebe aktivirati i eksplodirati, uz potencijalno fatalne posljedice po putnike u vozilu
80 pregleda 0 komentar(a)
vazdušni jastuk, Foto: Shutterstock
vazdušni jastuk, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.05.2015. 10:35h

Japanski proizvođači automobila Tojota i Nisan povukli su 6,5 miliona vozila u svijetu u okviru posljednjeg slučaja sa kvarom na vazdušnim jastucima kompanije Takata, koji se povezuje sa nekoliko smrtnih slučajeva.

U četvrtak su se na probleme sa vazdušnim jastucima požalili i Honda i Daihatsu.

Ove dvije kompanije saopštile su da "povlače" oko 5 miliona automobila širom sijveta kako bi ispitali jastuke i otklonile eventualne nedostatke.

Toota, najveći svjetski proizvođač vozila, navodi da se povlačenje blizu pet miliona vozila odnosi na 35 modela proizvedenih između 2003. i 2007, dok Nisan tvrdi da je povukao 1,56 miliona vozila proizvedenih od 2004. do 2008, takođe zbog neispravnih vazdušnih jastuka kompanije Takata, prenosi SEEbiz.

Iz Nisana su kazali da će opoziv vozila pogoditi mnoga tržišta, uključujući Japan, Evropu i Sjevernu Ameriku.

Saopštenje japanskih autokompanija dolazi nakon što je 20 miliona automobila niza proizvođača, uključujući Dženeral Motors i Hondu, već povučeno zbog rizika da će se Takatini vazdušni jastuci bez potrebe aktivirati i eksplodirati, uz potencijalno fatalne posljedice po putnike u vozilu.

Usprkos opozivu vozila, Nisan je zabilježio solidne finansijske rezultate, pa je u protekloj poslovnoj godini ostvario skok neto profita od 17,6 posto na 457,6 milijardi juana ili 4,2 milijarde dolara, zahvaljujući slabom jenu i lansiranju novih modela.

Kompanija u ovoj godini očekuje rast zarade na 485 milijardi juana ili 5,75 milijardi dolara.

Tojota je prošle sedmice saopštila da je njen godišnji neto profit skočio na rekordnih 18,1 milijardu dolara.

Takata, koja posluje u 20 zemalja, jedan je od najvećih proizvođača vazdušnih jastuka u svijetu i ključni je dobavljač za velike proizvođače automobila.

Suočena sa brojnim sudskim procesima i istragama vlasti, Takata je priznala da je kriza uticala na njene rezultate, ali i dodala da vjeruje da će u tekućoj poslovnoj godini ostvariti neto profit od 20 milijardi juana ili 208 miliona dolara.

Bonus video: