Crna Gora postala punopravna članica COST-a

Kao punopravnoj članici COST organizacije, crnogorskim istraživačima, i posebno mladim naučnicima daće se mogućnost umrežavanja sa kolegama iz Evrope
1 komentar(a)
COST asocijacija, Foto: Mna.gov.me
COST asocijacija, Foto: Mna.gov.me
Ažurirano: 13.05.2015. 12:05h

Crna Gora prihvaćena je kao punopravna članica Evropskog programa za saradnju u domenu naučnih i tehnoloških istraživanja (COST asocijacija) što predstavlja prvo priključenje jedne zemlje ovom program nakon 2009. godine.

Sastank Komiteta visokih predstavnika COST-a održan je u Stokholmu.

"Do danas je Crna Gora veoma aktivno učestvovala u ovom programu u svojstvu susjedne zemlje, a naši istraživački timovi uzeli učešća u 20 akcija (projekata) u različitim oblastima, a najviše u sljedećim: Informaciono-komunikacione tehnologije (7), Hrana i poljoprivreda (5), i Šumarstvo (5)", navodi se u saopštenju Ministarstva nauke.

Pomoćnik ministra nauke, mr Darko Petrušić, obrazložio je motivaciju za članstvo naše zemlje u ovoj organizaciji, a ona se prije svega odnosi na jačanje međunarodne naučne saradnje, kreiranje novih istraživačkih mreža, visoka reputacija COST programa, ali i kooperativna atmosfera u samim COST akcijama i njihova otvorenost, prije svega za mlade istraživače.

Kao punopravnoj članici COST organizacije, crnogorskim istraživačima, i posebno mladim naučnicima daće se mogućnost umrežavanja sa kolegama iz Evrope.

"Otvorenost je u srcu COST-a. COST ima zaista dugu tradiciju u svojoj namjeri da postane dostupan istraživačima iz susjednih zemalja. Danas smo veoma srećni što je Crna Gora postala punopravna članica COST-a. Želimo da se zahvalimo Crnoj Gori i podstaknemo njenu naučnu zajednicu da nastavi aktivno učešće u naučnim i tehnološkim mrežama COST-a", izjavila je predsjedavajuća COST asocijacijom dr Anheles Rodrigez-Penja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, na sastanku je ocijenjeno da će Crna Gora postati ključni činilac u dostizanju ciljeva politike izvrsnosti i inkluzije COST-a.

"Politika inkluzije COST-a ima za cilj da ohrabri i omogući aktivno uključenje istraživača i naučnika iz manje povezanih istraživačkih zajednica članica COST-a i sistemski uključi mlade istraživače i žene istraživače u nove ili tekuće COST akcije, i u što većoj mjeri u sve aktivnosti COST-a. COST aktivnosti inkluzije doprinijeće poboljšanju izgradnje kapaciteta i okupiće izvrsne istraživače koji nijesu dobro integrisani u evropskom i globalnom istraživanju".

Tokom sastanka, novoimenovani crngorski predstavnik u Komitetu visokih predstavnika mr Darko Petrušić, izrazio je čvrsto opredjeljenje za aktivno učestvovanje naše zemlje u COST-u.

"Cijenimo ulogu koju je COST već odigrao u povezivanju crnogorskih istraživača sa kolegama širom Evrope. Sada učestvujemo u 14 tekućih COST Akcija i radujemo se još aktivnijem umrežavanju sa evropskim istraživačima, čemu će doprinijeti i imenovanje COST nacionalnog koordinatora vrlo brzo".

COST podržava umrežavanje istraživačkih aktivnosti u 35 zemalja članica. Trenutno se realizuje oko 350 tekućih akcija, u kojima uzme učešća oko 30.000 istraživača godišnje.

"Prosječna" Akcija uključuje oko 25 zemalja, sa godišnjim budžetom oko 150.000 eura i traje četiri godine. Velika Britanija, Španija, Njemačka, Francuska, Italija, Portugalija, Holandija, Belgija, Danska, Poljska,Grčka, Švajcarska, Finska, Irska, Austrija, Norveška, Švedska, Izrael i Turska su zemlje koje prednjače u učešću u COST akcijama.

COST podržava umrežavanje istraživača kroz naučne i tehnološke mreže, koje su otvorene: za sve oblasti nauka (uključujući interdisciplinarne), za nove i originalne ideje (inovativne), partnere (javne i privatne, velike i male), istraživače u svim fazama karijere (mlade i starije istraživače). Za period trajanja Horizonta 2020, COST posebno ima za cilj da doprinese jačanju evropskih istraživačkih i inovacionih kapaciteta. Njegove ključne karakteristike u Horizontu 2020 su: podržavanje izvrsnosti, otvorenost i inkluzija, podržavanje novih ideja i razmjena znanja.

"Kao jedan od prvih benefita, crnogorski istraživači imaće mogućnost da postanu COST eksperti i daju doprinos u evaluaciji predloga COST akcija, kao i da učestvuju u ocjenjivanju rezultata COST akcija, po njihovom završetku. Kao i do sada, crnogorski istraživački timovi moći će da se priključe postojećim COST akcijama, ali novitet se odnosi na njihovu mogućnost da predlože svoju - novu COST akciju, sa najmanje 5 kolega iz 5 zemalja članica COST-a.

Mladim istraživačima iz Crne Gore u COST akcijama, posebno se nudi mogućnost usavršavanja na trening školama i kratkoročnim naučnim posjetama institucijama zemalja članica COST-a. Od sada, biće omogućeno i organizovanje sastanaka, radionica i trening škola u Crnoj Gori, što do sada nije bio slučaj. COST akcije su komplementarne sa aktivnostima koje Crna Gora sprovodi u Horizontu 2020 - dokazano je da su konzorcijumi koji su formirani u COST-u, bili početna stepenica za uspješnu pripremu predloga projekata za Sedmi okvirni program za istraživanje, kao i Horizont 2020", zaključuje se u saopštenju

Bonus video: