Teorija koja ima potencijal da objasni tamnu materiju i tamnu energiju

I dok planeta čeka na dokazivanje teorije, koja bi mogla da bude svojevrsna naučna revolucija, profesor Hajduković otvara vrata svog instituat za mlade naučnike, kako bi im omogućio da učestvuju u astronomskim istraživanjima
65 pregleda 7 komentar(a)
Sanja Vlahović, Vinćenco Del Monako, astrofiziičari, Foto: Ministarstvo nauke
Sanja Vlahović, Vinćenco Del Monako, astrofiziičari, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 07.05.2015. 17:45h

Institut za fiziku,astrofiziku i kosmologiju na Cetinju, koji je tokom prošle godine osnovao ugledni fizičar Dragan Hajduković, ugostio je danas međunarodni tim naučnika, na čelu su dva italijanska astrofizičara Mariom Gaijem i Albertom Vekjatom, koji će raditi na projektu QVADIS.

Taj projekat predstavlja astronomski test za novu dalekosežnu teoriju gravitacije i Kvantnog vakuma profesora Hajdukovića.

Radi se o teoriji koja ima potencijal da objasni najosnovnije probleme savremene fizike i astrofizike, a to su tamna materija i tamna energije.

I dok planeta čeka na dokazivanje teorije, koja bi mogla da bude svojevrsna naučna revolucija, profesor Hajduković otvara vrata svog instituat za mlade naučnike, kako bi im omogućio da učestvuju u astronomskim istraživanjima.

Prije više od 300 godina engleski fizičar Isak Njutn pomjerio je granice nauke svojom terijom gravitacije. 200 godina kasnije, njemački fizičar Albert Anštajn teorijom relativiteta uveo je revoluciju u modernu fiziku. Da li će i ovaj vijek dobiti naučnika tog kalibra, i to iz Crne Gore, moglo bi biti poznato za nekoliko godina.

Crnogorski fizičar Dragan Hajduković, uz pomoć dva italijanska astrofizicara ,sa Cetinja kreće u dokazivanje svoje teorije.

"Svi pokušaji u posjednjih 30 godina da se tamna energija i tamna materija detektuju i da se ti feonomeni objasne su završeni neuspjehom. Ja sam prije 10 godina krenuo protuv mainstrima, napravio sam teriju i predložio način na koji ta teorija može biti testirana", istakao je Hajduković.

Njegova teorija gravitacije i Kvantnog vakuma, počela je da se dokazuje i po prvim reakcijama naucnika, mogla bi srušiti supersimetrične teorije koje 30 godina odvlače naučnike na pogrešan put.

Posebno zaintersovani su italijanski astrofizicari Alberto Vekjato i Mario Gaija , koji su poslije šest mjeseci analiza, utvrdili da taj efekat ukoliko postoji mogu da izmjere u periodu od tri do četiri godine.

"Uvijek je uzbudljivo imati novu šansu da se testiraju ovakve teorije. S obzirom da se radi o tipu teorija koje su veoma teške za dokazivanje, to predstavlja još veći izazov. Ja lično smatrama da je privilegija biti umiješan u ovakav projekat koji može unaprijediti nauku", kazao je astrofizičar Alberto Vekjato.

"Ovo je takođe izazov, zato što većina stvari koje treba da se dokažu i posmatraju, su praktično bile nepoznate prije 20 godina", astrofizičar Mario Gai.

Naučni tim, koji će na Cetinju raditi na projektu QVADIS, koji predstavlja prvi astronomski test u cilju dokazivanja ove teorije, ima punu podršku vlade dvije zemlje.

"Zadovoljstvo mi je što smo danas ugostili naučnike iz Italije, Rusije i Japana, koji će sa profesorom Hjadukovićem raditi na dokazivanju ili pokazivanju rezultata, ove vrlo važne teorije", rekla je ministarka nauke Sanja Vlahović.

"Naučnici nijesu uokvireni vladinim granicama. Oni rade i razmišljaju za doborbit budućih generacija. Zato ih moramo ohrabrivata i naša vlada to radi, jer se nadamo da ćemo na ovaj način prvući i mlade naučnike, tim magnetom koji se zove nauka", istakao je Vinćenco Del Monako, ambasador Italije u Crnoj Gori.

Očekuje se da bi teorija crnogorskog naučnika mogla biti dokazana ili opovrgnuta već 2018 godine.

U međuvremenu, američka astrofizicarka Linda Morabito, tim povodom kazala je, da ako je teorija 50 odsto tačna, onda je u pitanju naučna revolucija, ako je 20 odsto samo tačna to je Nobelova nagrada, ako je samo 10 posto tačna pokrenula je nov način razmišljanja u fizici.

Bonus video: