U planu promjene: Klik na vijest vas neće voditi van Facebooka?

Zato ova društvena mreža planira da ponudi medijskim kućama sopstvenu platformu i opciju Instant Articles koja će cijelu vijest objaviti u sklopu Facebooka
0 komentar(a)
Facebook, Hilari Klinton, Foto: Reuters
Facebook, Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2015. 09:18h

Facebook je odavno jedan od glavnih generatora saobraćaj za druge internet stranice, najviše medijske kuće, odnosno informativni portali.

Sada Facebook želi da izmijeni dosadašnju praksu da kada korisnik naiđe na podijeljenu vijest sa spoljne stranice, klikom ode direktno na taj sajt.

Facebook tako gubi posjetioce, a ni korisnici nisu oduševljeni jer moraju da čekaju da se otvori nova stranica da bi pročitali cijelu vijesti.

Zato ova društvena mreža planira da ponudi medijskim kućama sopstvenu platformu i opciju Instant Articles koja će cijelu vijest objaviti u sklopu Facebooka.

Iako se još nalazi u fazi razvoja, postoji mogućnost da bude u primjeni već ovog mjeseca.

Naravno, najveći problem je kako natjerati novinske kuće da tako objavljuju sadržaj, a Facebook i za to ima rješenje - novac.

Facebook bi mogao da proda oglas uz vijest i od toga bi 30 odsto prihoda išlo toj društvenoj mreži, a ostatak medijskoj kući.

Od toga hoće li ovaj način podjele prihoda biti dovoljno primamljiv medijima zavisi i lansiranje Facebookove medijske platforme. zvaničnih informacija iz društvene mreže za sada nema.

Bonus video: