Nokia kupuje Alkatel za 15,5 milijardi eura

Dvije kompanije su saopštile da očekuju da ugovor bude završen u prvoj polovini naredne godine
0 komentar(a)
Nokia, Foto: Shutterstock
Nokia, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.04.2015. 15:00h

Finska kompanija Nokia zaključila je ugovor o kupovini rivala, francuskog proizvođača telekomunikacione opreme, Alkatel-Lusenta u cjelini, za 15,6 milijardi eura.

Sporazumom su zaokruženi pregovori vođeni mjesecima između dvije firme, uz podršku francuske Vlade, kao i višegodišnje spekulacije o tome da će dva mala evropska proizvođača mrežne opreme morati da se udruže da bi imali resurse za globalnu utakmicu protiv većih konkurenata kao što su švedski Ericsson i kineski Huawei Technologies.

Izvršni direktor Alkatel-Lusent-a, Majkl Kombs zatražio je ponudu za preuzimanje cijele njegove kompanije, ocjenjujući da alternativni scenario izdvajanja samo jednog poslovnog segmenta vezanog za mobilnu telefoniju ne garantuje dalju održivost kompanije, prenosi Rojters.

Prema sporazumu, koji su odobrili odbori direktora obje kompanije, Nokia će ustupiti 0,55 odsto svojih akcija za svaku glavnu akciju Alkatel-Lusent-a, tako da će akcionari francuske firme imati udio od 33,5 odsto u zajedničkoj kompaniji, kada transakcija bude okončana.

Dvije kompanije su saopštile da očekuju da ugovor bude završen u prvoj polovini naredne godine.

Po okončanju procesa spajanja, Nokia će ostati sa sjedištem u Finskoj pod rukovodstvom aktuelnog predsjednika Rista Silasmaa i izvršnog direktora Rajeev Suria.

Kombs je potvrdio da neće preuzeti funkciju potpredsjednika upravnog odbora buduće mješovite grupacije, jer je to mjesto rezervisano za Alkatel u okviru kupoprodajnog ugovora.

"Od početka sam odlučio da ću olakšati transakciju, ističući da sam spreman da se povučem zbog uspjeha projekta", poručio je Kombs.

Bonus video: