NASA plaća 18 hiljada dolara svima koji su spremni da leže 10 nedjelja

Naučnici će se baviti kandidatima 70 dana sa ciljem da se simulira koliko su efektne vježbe za astronaute
76 pregleda 8 komentar(a)
ležanje u krevetu, NASA, Foto: NASA
ležanje u krevetu, NASA, Foto: NASA
Ažurirano: 13.04.2015. 09:33h

Američka svemirska agencija NASA će platiti 18 hiljada dolara svakome ko je spreman da leži u krevetu 10 nedjelja, i podvrgne se režimu neprijatnih testova više od tri mjeseca. Jedini kriterijum je da su kandidati zdravi i državljani SAD.

Naučnici će se baviti kandidatima 70 dana sa ciljem da se simulira koliko su efektne vježbe za astronaute koji gube kardiovaskularne funkcije i funkcije mišića i kostiju usljed života u bezgravitacionim uslovima.

Volonteri će biti podijeljeni u one koji vježbaju i one koji ne. Prvi korak će proći svi koji će moći da vode normalan život u zajedničkim prostorijama. U drugoj fazi će provesti 10 nedjelja u krevetu sa tijelima blago iskošenim unazad, gdje su stopala malo podignuta, a glava spuštena. Kretanje će biti svedeno na minimum, i fiziološke potrebe će obavljati pomoću specijalnih postavki na krevetu, a tako će se i tuširati.

Dozvoljeno je čitanje i gledanje filmova jer to ne zahtjeva puno energije. Posljednjih 14 dana će kandidati raditi čučnjeve, hodati i voziti biciklo kako bi se pokazalo koje su vježbe najefektivnije za povratak tijela u normalno stanje.

Bonus video: