Na tajanstvenim planetama život može da postoji i bez toplote Sunca

"Da bi postojao bilo kakav život, na planetama mora da bude vode u tečnom stanju. Da bi ona bila tečna nešto mora da je zagrijava, a bez sunca, ta toplota može da dođe iz unutrašnjosti planete"
50 pregleda 1 komentar(a)
svemir, Foto: Shutterstock
svemir, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.04.2015. 15:06h

Toplota Sunca se dugo smatrala ključnim faktorom za razvoj života ali astronomi sada tvrde da tzv. odbjegle planete bez sunca, koje lutaju oko zvijezda, mogu da podrže vanzemaljski život.

"Da bi postojao bilo kakav život, na planetama mora da bude vode u tečnom stanju. Da bi ona bila tečna nešto mora da je zagrijava, a bez sunca, ta toplota može da dođe iz unutrašnjosti planete", kaže astrofizičar Šon Rejmond koji dodaje da sloj leda na odbjeglim planetama može da bude jak izolator koji čuva toplotu u unutrašnjosti planeta.

Rejmond napominje da dovoljno debeo sloj leda može ispod sebe da krije okean tečne vode. Ta debljina bi trebalo da iznosi najmanje 10 kilometara.

"Osim unutrašnjom toplotom, odbjegla planeta temperaturu iznad nule može da održava i debelom vodonikovom atmosferom. Teško je reći kakvi bi oblici života tamo mogli da postoje, ali vjerovatno su mikroskopske veličine",- rekli su istraživači Dorijan Abot i Erik Švicer.

Odbjegle planete, inače, vrlo je teško uočiti zato što nemaju svoju zvijezdu i emituju vrlo malo svjetlosti.

24sata.hr

Bonus video: