Raketom će napasti asteroid i tako spasiti Zemlju?

Bio bi to prvi put da je ljudska vrsta uspjela da promeni dinamiku u svemiru. Ako uspije, Zemlja će moći da se brani i od većih asteroida
10 komentar(a)
asteroid Didimos, Foto: Esa.int
asteroid Didimos, Foto: Esa.int
Ažurirano: 04.04.2015. 15:50h

Asteroid Didimos širok 800 metara sa svojim će satelitom 2022. doći vrlo blizu Zemlji. Svemirski stručnjaci planiraju da ga preusmjere i tako će prvi put poremetiti dinamiku u Sunčevom sistemu.

Kad bi asteroid ove veličine udario u Zemlju, napravio bi krater širok najmanje dva i po kilometra i ostavio nemjerljivu klimatsku štetu. Zemljani moraju nešto da preduzmu.

Evropska svemirska agencija je zbog toga izradila odbrambenu strategiju planete. Testiraće je na Didimosu širokom 800 metara, koji će se 2022. godine približiti Zemlji. Istražiće površinu i unutrašnjost asteroida i njegovog satelita koji je širok 170 metara. Ti podaci će im omogućiti “napad” na asteroid i promjenu njegove orbite.

Bio bi to prvi put da je ljudska vrsta uspjela da promeni dinamiku u svemiru. Ako uspije, Zemlja će moći da se brani i od većih asteroida.

3 - Opasnost za ljude - asteroid će se za sedam godina približiti na 11 miliona kilometara od Zemlje i zaprijetiti ljudskoj vrsti. Zbog toga naučnici počinju ovo svemirsko istraživanje odlaze dvije godine ranije

2 - Analiza - NASA će se parkirati blizu Didimosa i njegovog satelita nakon čega će otpočeti analizu

1 - Skeniranje - Koristiće vizualne, termalne i radarske tehnologije kako bi mapirali asteroid, istražili njegovu površinu i unutrašnjost. Podatke će vratiti na Zemlju

0 - Uništavanje - Sa podacima koje prikupe, Evropska svemirska agencija i NASA planiraju da prema asteroidima, brzinom od šest kilometara u sekundi, upute letjelicu koja će im, nakon sudara, promijeniti orbitu.

24sata.hr

Bonus video: