Dženeral motors: Zbog brave automobila do sada poginulo 77

GM je znao za defekt na kontakt bravi "ševrolet kobaltsa" i još nekih modela tokom više od 10 godina, ali nije povlačio te automobile sve do februara 2014. godine
0 komentar(a)
Dženeral Motors, Foto: Reuters
Dženeral Motors, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.03.2015. 19:06h

Kao rezultat havarija izazvanih defektom u kontakt bravi automobila američkog Dženeral motorsa poginulo je 77 ljudi.

To pokazuju podaci objavljeni na sajtu fonda kompanije za isplatu kompenzacije nastradilama.

Pored toga, više od 140 ljudi zadobilo je povrede različitog stepena, prenijele su agencija.

Prema riječima Keneta Fajnberga, koji upravlja fondom, od avgusta prošle godine primljeno je 475 zahtjeva za naknadu zbog smrti i više od 4.300 potraživanja zbog povreda. Do sada je kao uvjerljivo priznato 218 zahtjeva.

Sada se javlja potreba za isplatu kompenzacija za smrt 89 i povrede više od 1.170 ljudi. Prema podacima agencije AFP, američka korporacija je isplaćivala najmanje milion eura na ime naknade za svaku žrtvu.

GM je znao za defekt na kontakt bravi "ševrolet kobaltsa" i još nekih modela tokom više od 10 godina, ali nije povlačio te automobile sve do februara 2014. godine. Greška u sistemu paljenja mogla je da dovede do samoinicijativnog isključenja motora usljed čega bi se automobil zaustavio. Pored toga, isključivali bi se i senzori servo volana i vazdušnih jastuka.

Koncern je u SAD pozvao na servis 5,88 miliona automoibla zbog kvara kontakt brave. Do kraja 2014. godine broj opozvanih automobila različitih proizvođača na američkom tržištu iznosio je 63,9 miliona.

Bonus video: