Ovaj sto sluša dosadne sastanke i pamti najvažnije razgovore

Cilj nije stvaranje uobičajenog proizvoda, kao ni "alata" za novinarsku ekipu, već pokušaj kombinovanja različitih tehnologija u jedan jedinstveni dizajn
0 komentar(a)
semantički sto, Foto: Screenshot (YouTube)
semantički sto, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 29.03.2015. 12:27h

Sastanci mogu da budu naporni i dugotrajni. Može li konferencijski sto visoke tehnologije da ih učini podnošljivijim?

Laboratorija "Njujork Tajmsa" R&D pokušala je da riješi ovaj problem svojim najnovijim projektom - stolom koji sluša. To je pokušaj da se haotične konverzacije uproste tako da imaju smisla.

Kao što mu ime govori, sto nas "sluša" pomoću mikrofona koji se nalaze ispod malih perforiranih rešetki koje vire iz stola, prenosi Nacionalna geografija.

Smještena na 28. spratu zgrade "Tajmsa", Laboratorija R&D je potpuno odvojena od redakcije lista. Ona okuplja ljude s različitim zanimanjima i iskustvom - oni nisu novinari - i pokušava da omogući svojim zaposlenima kreativnost, tehnologijama koje će se najvjerovatnije pojaviti u narednih 3 do 5 godina.

Cilj nije stvaranje uobičajenog proizvoda, kao ni "alata" za novinarsku ekipu, već pokušaj kombinovanja različitih tehnologija u jedan jedinstveni dizajn. Takav proces rezultira onim što se može nazvati "jedinstveni uređaji" (gedžeti). Takođe, Laboratorija ne prodaje (bar ne uvijek) svoje izume i, samim tim, pravi uređaje iz čiste intelektualne želje, odakle i potiče ideja za sto koji prepoznaje glasove.

"Semantički sto", kako je nazvan, sluša i pokušava da stvori senzore koji izvlače značenje iz razgovora koji se vode unaokolo. Dizajn ima za cilj da poboljša komunikaciju dok stvara zapis sastanka ili razgovora. Dok govorimo, naš glas obrađuje program za raspoznavanje glasova u tabletu s Android platformom i transkribuje kao zapis. Cijeli transkript sastanka nije pretjerano koristan - ima previše informacija. Da bi pokušali da izvuku ono bitno, sto je prekriven kapacitivnim trakama, koje učesnici sastanka mogu da stisnu kako bi označili transkript određeno vrijeme prije i nakon nekih trenutaka. Oznaka ukazuje na to da je neko za stolom vjerovao da taj dio razgovora nije značajan.

Sto je posebno interesantan zbog svoje jednostavnosti. Kružnog oblika i prave veličine za manju kancelariju za sastanke, ima atraktivan izgled koji biste očekivali da nađete u nekom skupom katalogu namještaja.

Bonus video: