Dani nauke u više gradova: Štand sa robotima pod opsadom djece

Učenike osnovnih škola iz Podgorice i drugih gradova interesovao je i posao radio-amatera
274 pregleda 0 komentar(a)
roboti, Podgorica, Foto: Luka Zeković
roboti, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.10.2018. 09:27h

Inovacije iz robotike, šta je to karbonski otisak i kako dnevna potrošnja energije utiče na životnu sredinu, samo su dio ponude na ovogodišnjim Danima nauke, s inovacajima kao centralnom temom.

Crnogorski savez za politehničku kulturu “Politehnika” predstavio je inovativna rješenja i mogućnosti iz te oblasti, a njihov štand ispred Biblioteke “Radosav Ljumović” u Podgorici dva dana je bio pod opsadom djece željne da pod mentorstvom moderatora isprobaju modele.

“Predstavili smo razne modele robota, koje smo uz pomoć čipa programirali da izvode razne operacije”, kazao je inžinjer iz “Politehnike” Dragiša Rudan.

On je istakao da u Crnoj Gori nema industrije, tako da je rijetka primjena robota u praksi.

“Mogu se programirati da rade svašta nešto. Djeca su najviše oduševljena njihovim mogućnostima, a ono što fascinira je sa kojom brzinom upijaju sve što je vezano za robotiku i uspijevaju vrlo brzo da savladaju komplikovane stvari”.

Učenike osnovnih škola iz Podgorice i drugih gradova interesovao je i posao radio-amatera - kako komuniciraju.

Karbonski otisak, kako je objasnila Ana Pajović Stošić iz UNDP-a, je emitovanje ugljen-dioksida (CO2) koje proizvodi svaki pojedinac.

“Uradili smo kalkulator za izračunavanje karbonskog otiska. Najviše je posvećen sektoru saobraćaja jer je tu potrošnja CO2 najveća. U projektu niskokarbonskog turizma na osnovu otiska za hotele računamo godišnju potrošnju struje, na osnovu čega mogu da se uvedu neke preventivne mjere kako bi se smanjili računi”.

Pajović Stošić je istakla da kalkulator pokazuje koliko treba posaditi stabala kako bi se poništio uticaj CO2, ali ne u potpunosti.

“Jer dio CO2 ostaje u atmosferi i ne može se anulirati, ali zato se kao kompenzacija, može donirati za projekte energestki održive projekte. Sproveli smo tri javna poziva, gdje smo uključili i javni i privatni sektor, koji su mogli da apliciraju i za projekte iz energetske efikasnosti i za održivi saobraćaj. Podržana su 32 projekta, investicija je od milion dolara”.

Na nivou tih projekata, kako je kazala, emisija CO2 će se smanjiti za oko 5.800 tona.

“Obuhvatili smo 11 Opština. Kroz taj projekat urađena je javna rasvjeta na Žabljaku, Šavniku, u Mojkovcu. Imamo na primorju hotele koji su uveli hibridna vozila. Pozitivan primjer jednog hotela u Mojkovcu imamo”.Kliker radionice za programiranje u Nikšiću

Manifestacija Dani nauke, ove godine je održana od 9. do 12. oktobra, u Podgorici, Nikšiću, Kolašinu, Cetinju, Baru, Danilovgradu, Budvi, Bijelom Polju, Pljevljima i Kotoru.

U nikšićkom “Tehnopolisu” održane su Kliker radionice programiranja za djecu školskog uzrasta, u saradnji sa Kliker IT centrom iz Beograda. Učestvovalo je više od 100 osnovaca. Oni su bili u prilici da se po prvi put oprobaju u programiranju, u čemu su im pružili podršku predstavnici “Tehnopolisa” i “Kliker IT” centra.

“Od kreiranja jednostavnih igrica i mobilnih aplikacija, pa do programiranja malih robota i kreiranja predmeta od plastike uz pomoć 3D olovke, mališani su u pratnji svojih nastavnika učestvovali u interaktivnim radionicama i kroz igru i zabavu savladali neke osnove i prve korake u programiranju”.

U Podgorici je na Gorici otvoren Mediteranski vrt, a astronomska društva organizovala su noćno posmatranje neba.

Galerija

Bonus video: