NOVI IZVORI ENERGIJE

Japanci šalju struju iz svemira na Zemlju?

Prva faza projekta svemirske elektrane započela je 2009. Ona bi trebalo da se sastoji od ogromnih fotonaponskih panela, a njen kapacitet bio bi i do 10 puta veći od sličnih zemaljskih elektrana
3 komentar(a)
svemirske čestice, svemir, Foto: Shutterstock
svemirske čestice, svemir, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.03.2015. 08:28h

Zamislite da čovjek crpi struju iz svemira i šalje je na Zemlju. Zahvaljujući Japancima, možda nećemo još dugo to morati da zamišljamo.

Japanci su na udaljenosti od 55 metara uspjeli da prenesu mikrotalasnim zračenjem čak dva kilovata električne energije. Na taj način su učinili važan korak ka razvoju bežičnog načina prenosa struje, ali i započeli novu fazu realizacije projekta izgradnje solarne elektrane u orbiti Zemlje.

Japanci o tome razmišljaju još od početka osamdesetih, a osnovna ideja je da proizvode struju u svemiru i neprekidno je šalju na Zemlju, bez ograničenja koja na našoj planeti nastaju usljed smjenjivanja dana i noći i manjka sunčeve svjetlosti tokom oblačnih dana.

Prva faza projekta svemirske elektrane započela je 2009. Ona bi trebalo da se sastoji od ogromnih fotonaponskih panela, a njen kapacitet bio bi i do 10 puta veći od sličnih zemaljskih elektrana.

Struja proizvedena u svemiru pretvarala bi se u tzv.energetski protok koji bi se korišćenjem lasera ili mikrotalasa prenosio na Zemlju. Na površini naše planete sve bi to skupljala velika satelitska antena koja bi na kraju to pretvarala u električnu energiju.

Iako je na ovom polju sada učinjen značajan napredak, Japanci ipak napominju da tehnologija neće biti primjenjiva prije 2040. godine.

24sata.hr

Preporučujemo za Vas