Facebook omogućio korisnicima da objave fotografije sa 3D efektom

Facebook je objasnio da će korisnici imati osjećaj kao da gledaju objekt na fotografiji dok stoje mirno iza prozora, odnosno stakla
176 pregleda 0 komentar(a)
Facebook, Foto: Shutterstock
Facebook, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.10.2018. 18:58h

Facebook svojim korisnicima uvodi mogućnost objavljivanja fotografija s 3D efektom koje su u suštini fotografije s bogatijim detaljima.

Uprkos nazivu, fotografije nijesu zaista u 3D-u, neće ih biti moguće okretati i vidjeti objekt iz svakog ugla, nego će umjesto toga imati dubinu.

Facebook je objasnio da će korisnici imati osjećaj kao da gledaju objekt na fotografiji dok stoje mirno iza prozora, odnosno stakla. Takođe, neće svi korisnici moći praviti ovakve fotografije, jer je prije svega potreban smartphone s dvije zadnje kamere, a primjer je iPhone s Portrait modom.

Nakon što korisnik napravi fotografiju, Facebook koristi AI tehnologiju za kreiranje ostatka fotografije na osnovu onoga što su kamere zabilježile. U suštini, stvara djelove fotografije koje kamera ne prikazuje. Facebook je dao i uputstva za pravljenje 3D fotografija i korisnicima savjetovao da "ne stoje preblizu te da fotografišu objekt interesantne boje i teksture".

Fotografije se mogu vidjeti i pomoću headseta Oculus, ali on nije potreban za 3D efekt.

Bonus video: