Evo od čega su neandertalci pravili nakit

Stručnjaci vjeruju da su kandže međusobno bile povezane žicom ili koncem na šta ukazuju uglačane površine nastale usljed čestog međusobnog trenja
298 pregleda 0 komentar(a)
Nakit neandertalci, Foto: Screenshot (YouTube)
Nakit neandertalci, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 12.03.2015. 10:50h

Najnovije naučno istraživanje pokazalo je da su neandertalci još prije 150.000 godina pravili nakit od kandži orla, čak 80.000 godina prije pojave Homo sapijensa.

Stručnjaci navode da je ovo otkriće potvrdilo da neandertalci nisu bili toliko primitivna i surova vrsta kao što se danas misli, već tip čoveka sposoban za pažljivo planiranje, koji je imao sposobnost da prepozna simboličnu ljepotu ornamenata.

“Homo sapijens nije jedina vrsta kojoj je bliska upotreba simbola. Uprkos višedecenijskim predrasudama i diskriminaciji protiv neandertalaca, mnoštvo prošlogodišnjih istraživanja polazala su da ovaj tip praistorijskog čovjeka nije bio tako primitivan. Što više saznajemo o njima, to smo više svjesni njihove sofisticiranosti”, izjavio je Dejvid Frajer, profesor antropologije na Univerzitetu u Kanzasu.

Stručnjaci vjeruju da su kandže međusobno bile povezane žicom ili koncem na šta ukazuju uglačane površine nastale usljed čestog međusobnog trenja, kao i tragovi fizičke obrade.

Praistorijski nakit pronađen je na lokalitetu u blizini grada Krapina u Hrvatskoj.

“Ne znamo kako su došli do kandži jer tada u tim krajevima nije bilo mnogo orlova. Hvatanje orla zahtjevalo bi mnogo planiranja i domišljatosti. Ovo je zaista fascinantno otkriće”, zaključio je Frajer.

Bonus video: