Predsjednik Honde smijenjen zbog opasnih vazdušnih jastuka

Ti jastuci su imali neispravne sisteme za naduvavanje, zbog kojih su bile moguće eksplozije pri čemu bi se metalni i plastični djelovi ispalili ka putnicima
55 pregleda 0 komentar(a)
Takanobu Ito, Foto: Reuters
Takanobu Ito, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2015. 09:26h

Japanski proizvođač automobila Honda Motor saopštio je danas da će se predsjednik Takanobu Ito povući s čela kompanije, posle skandala zbog opasnih vazdušnih jastuka u njihovim vozilima. Izvršni direktor Honde Takahiro Hačigo će zamijeniti Itoa, koji će kao savjetnik ostati u odboru kompanije. To je jedna od mnogih promjena u japanskoj kompaniji, a u današnjem saopštenju se ne pominju problemi s vazdušnim jastucima.

Odluka o smjeni predsjednika donijeta je posle masovnog povlačenja automobila u koja su bili ugrađeni vazdušni jastuci japanske kompanije Takata. Ti jastuci su imali neispravne sisteme za naduvavanje, zbog kojih su bile moguće eksplozije pri čemu bi se metalni i plastični djelovi ispalili ka putnicima. Najmanje pet smrtnih slučajeva i više desetina povreda širom svijeta povezano je s tim problemom. Hačigo je tokom 33-godissnje karijere u Hondi bio zadužen za poslovanje u SAD, Evropi i Kini. Ito je u kompaniju došao 1978, a od 2009. je bio predsjednik i izvršni direktor. Zaslužan je za širenje proizvodnje na nova tržišta kao što su Meksiko, Brazil, Kina i Indonezija.

Bonus video: