Hrvatska: Uskoro letovi do ivice svemira

91 pregleda 6 komentar(a)
svemir, Foto: Shutterstock
svemir, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.02.2015. 08:53h

Hrvatska bi mogla da dobije prvi kosmodrom i to u Udbini, ali i bazu za proizvodnju gornje komponente sistema za lansiranje satelita.

To je najavila švajcarska firma Swiss Space Systems (S3) koja je otvorila filijalu u Hrvatskoj

S obzirom na to da je tek osnovana, S3 Hrvatska trenutno ima svega četvoro zaposlenih, ali to je kako najavljuju iz firme, tek početak. U ovoj fazi im je teško da daju precizne podatke, ali se predviđa postupno stvaranje velikog broja visoko specijalizovanih radnih mjesta za ZeroG operacije i za razvojni rad na gornjim komponentama sistema za lansiranje satelita i njihovoj montaži.

Izgradnja kosmodroma u Hrvatskoj koja bi se trebalo da bude okončana do 2020. godine omogućiće, najavljuju iz S3 Hrvatska i otvaranje radnih mjesta na izgradnji potrebne infrastrukture, kao i za upravljanje pogonom.

"Prve aktivnosti hrvatske filijale Swiss Space Systems biće vezane za ZeroG letove u bestežinskom stanju, koji će se sprovoditi u prvoj polovini 2016. godine i to najvjerovatnije s Plesa", rekao je vođa ove jedinice Slobodan Danko Bosanac.

Za sljedeću fazu aktivnosti, poput lansiranja satelita kao i suborbitalne putničke letove, potrebna je izgradnja kosmodroma za koji Hrvatska posjeduje nekoliko zanimljivih lokacija.

Takva je i potencijalna lokacija u Udbini, a sam kosmodrom mogao bi da se zasniva na konceptu onog u Švajcarskoj, koji je već u fazi izgradnje.

Slađan Zovko, direktor firme Swiss Space Systems Hrvatska, istakao je da su "sve industrijske i obrazovno-istraživačke aktivnosti važne za razvoj aero-svemirskih tehnologija u Hrvatskoj".

"Svim državama koje su pristupile Evropskoj svemirskoj agenciji cilj je da osnaže i razviju sektor svemirskih djelatnosti, a ovom prilikom pozivam nadležne institucije da preduzmu odgovarajuće korake za pristupanje Hrvatske toj agenciji", rekao je on.

Inače, osim industrijskih djelatnosti, S3 Hrvatska će u saradnji s hrvatskim univerzitetima i istraživačkim centrima za primijenjena istraživanja i obrazovanje igrati važnu ulogu u testiranju aero-svemirskih tehnologija na području malih satelita.

"Hrvatska za cilj ima razvijanje aero-svemirskog sektora, a to je dio i Vladine strategije ulaganja u napredne tehnologije. Uz to, predviđa se osnivanje hrvatske svemirske agencije za podsticanje ove djelatnosti", rekao je Zovko.

Index.hr

Bonus video: