Pametni privjesak koji čuva vaše podatke i zdravlje dolazi iz BiH

98 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2015. 17:10h

Grupa mladih Kladušana osmislila je uređaj WiKey koji bi uskoro mogao da zamijeni tradicionalne USB stikove. Riječ je o privjesku za ključeve koji pruža mogućnost skladištenja i do 128GB podataka te prenosa istih putem bežičnih mreža.

Ideja mladog tima iz Bosne i Hercegovine bi ubrzo mogla da postane hit na svjetskom tržištu. Nosite sve svoje podatke, gdje god da idete i pristupite svojim fotografijama, dokumentima ili video zapisima u svakom trenu.

Sa integrisanim senzorima pokreta, WiKey može da prati vašu aktivnost tokom dana te prikaže koliko ste kalorija potrošili taj dan, pređeni put, prosječnu brzinu kretanja i još mnogo informacija, prenosi Radio Sarajevo.

Autori izuma su mladi inovator Adel Miljković i Nandino Galijašević iz Velike Kladuše, studenti elektrotehnike koji su sa svojim timom kroz zadnja četiri mjeseca naporno radili na realizaciji ideje i pripremi same kampanje.

Projekat je nastao kao ideja koja bi trebalo da olakša i automatizuje mnoge današnje radnje, te je zbog toga u kratkom vremenu dobio pažnju i podršku šire publike.

Ukoliko želite da podržite njihov projekat, to možete uraditi putem crowdfunding platforme IndieGoGo.

WiKey 3D Model by WiKey on Sketchfab

Galerija

Bonus video: