Top 6 najbrutalnijih metoda pogubljenja iz ljudske istorije

93 pregleda 14 komentar(a)
pogubljenje, Foto: Shutterstock
pogubljenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.02.2015. 11:39h

U povijesti su kazne bile često puno brutalnije nego što su danas i nijesu odgovarale samom zločinu, a Scribol donosi primjere sedam drastičnih kazni pogubljenja kroz ljudsku istoriju.

1. "U kipuću vodu, u kipuću vodu..."

Možete li zamisliti da se živi čovjek kuva u ogromnom loncu? Iako ova kazna nije bila toliko česta, ona je svakako jedan od brutalnijih načina pogubljenja. Arheolozi su pronašli prokuvanih ljudskih kosti, kao i srca starih oko 500 hiljuda godina, no i dalje nije jasno koji je zločin uzrokovao ovakvu kaznu.

U Engleskoj je 1500-ih ovo bila legalna metoda kažnjavanja, a žrtvu bi uronili u kipuću vodu, ulje ili katran, a vatra bi se ugasila tek nakon što okrivljenih 10 minuta ne bi davali znakove života.

2. Razapinjanje

Ova je metoda bila jedna od najužasnijih oblika pogubljenja, budući da je podrazumijevala dugu patnju okrivljenih. Praktikovala se od 4. vijeka prije Hrista, najviše kod Kartažana, Persijanaca i Rimljana. Osuđenik je bio vezan ili pribijen ekserima za drveni krst i ostavljen da visi, a taj je prizor trebao stajati kao upozorenje drugima da ne ponavljaju njegove zločine. Ponekad je, kao i prema Bibliji Isusu Hristu, osuđeniku naređeno da nose svoj krst težak između 40 do 60 kg na svojim ramenima do mjesta izvršenja kazne. Kako bi ih se dodatno ponizilo, često su na krstu bili potpuno goli.

Postoje dokazi da se i slična vrsta kažnjavanja praktikovala tokom Prvog i Drugog svjetskog rata.

3. "Ko je kriv, odraće mu kožu!"

Jedan od najmanje civilizovanih načina mučenja i pogubljivanja je ova metoda iz srednjeg vijeka. U njoj bi noževima uklanjali velike djelove kože sa živih zatvorenika, koji bi potom umirali od infekcije ili bi doživjeli "milost" pa bi rezanje vrata dočekali kao spas. Najčešće su se tako kažnjavali kriminalci, zarobljeni vojnici i tzv. vještice prije oko hiljadu godina na prostorima Bliskog istoka.

Žrtva je bila živa oderana, a njena koža istaknuta na javnom mjestu kao upozorenje drugima.

4. Sakaćenje

Ovo je jedan od najtežih oblika kažnjavanja u ljudskoj istoriji, a njome su se kažnjavali lopovi i preljubnici. Izvodilo se tako da bi se žrtvi odstranilo par ili gotovo svi vitalni organi jedan po jedan iz tijela, a najčešće iz trbušne šupljine. Praktikovala se na području Engleske, Holandije, Belgije i Japana. U Japanu, to je postalo i ritualni način samoubistva samuraja koji se naziva "seppuku".

U kasnom srednjem vijeku, ovom se metodom nije samo ubijalo, već i mučilo ljude uz pomoć male izgladnjele životinje, npr. miša, koji bi bio stavljen na otvoreni abdomen žive žrtve.

5. Nabijanje na kolac

Danas je popularno probijanje kože nakitom, odnosno pircing, no moguća preteča toga je jedan oblik brutalnog pogubljivanja koji su praktikovali Rimljani, Kinezi, Grci i Turci u srednjem vijeku. Zbog količine brutalnosti takva se kazna rijetko izricala - žrtva je probijena našiljenim drvenim štapom od rektuma do usta, uzrokujući brojna unutrašnja krvarenja i bolnu smrt. Potom su ih bacili u grobnice, a ponekad je prije izvršenja kazne žrtva sama morala iskopati svoj grob.

6. Smrt pod petama slona

Ova metoda pogubljenja bila je česta u pravosudnom sastavu južne i jugoistočne Azije prije 4000 godina. Takođe su je koristili i Rimljani, a osuđenika bi zavezali a onda pustili jednog ili nekoliko slonova da hoda preko njega.

Izvor: 24sata.hr

Bonus video: