Microsoft objavio prvi Windows 10 Technical Preview za telefone [VIDEO]

Windows 10 Technical Preview za telefone dolazi sa malim setom funkcija, koje će biti i dio finalne verzije
67 pregleda 0 komentar(a)
Microsoft, Foto: Shutterstock.com
Microsoft, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.02.2015. 18:27h

Microsoft je danas objavio prvi Windows 10 Technical Preview za telefone. Build je moguće preuzeti i instalirati na jednom od samo šest telefona koji su podržani u ovom trenutku.

Microsoft je obećao da će više uređaja biti podržano u budućnosti, a za sada je Preview dostupan za Lumia 630, Lumia 635, Lumia 636, Lumia 638, Lumia 730 i Lumia 830 modele. Softverski gigant ističe da je ovo "veoma rani" preview, što znači da mnoge stvari možda neće raditi od samog starta ili će biti problema tokom rada.

Naravno, bagovi su očekivani, a Microsoft je sam izlistao podugačku listu poznatih problema. Korisničko iskustvo takođe nije ispolirano. Razlog zbog koga Microsoft već sada objavljuje preview, jeste kako bi prikupio reakcije korisnika i oblikovao finalnu verziju Windows 10 platforme za telefone.

Kao što je opisano i u prezentacionom videu, Windows 10 Technical Preview za telefone dolazi sa malim setom funkcija, koje će biti i dio finalne verzije. Tu je pozadinska fotografija, pune veličine, za Start ekran, više brzih akcija u Action Centeru i interaktivna obaveštenja. Speech-to-text mogućnost operativnog sistema je značajno poboljšana, a tu je i moćnija Photos aplikacija. Za sada, Cortana je limitirana samo na SAD i radiće samo na engleskom jeziku, ali Microsoft obećava da će u finalnoj verziji virtuelni asistent biti sposobniji nego ikada. U budućim buildovima nas očekuju Office univerzalne aplikacije, kao i nove Mail i Calendar aplikacije i Skype integrisan direktno u Messaging. Ukoliko ste vlasnik jednog od gore pomenutih telefonaa i želite da isprobate Windows 10 za telefone, potrebno je prvo da se uključite u Windows Insider Program. Potom instalirate Windows Insider aplikaciju, pokrećete je, registrujete svoj uređaj i provjeravate apdejt. Kako rad na Windowsu 10 za telefone bude napredovao, dobijaćete nove verzije, uključujući i finalnu, kada bude bila spremna.

Izvor: benchmark.rs

Bonus video: