Skoro sve računare u Kini pokreće piratski Windows

Imajući u vidu udio Windowsa, nije iznenađujuće da je interesovanje za druge operativne sisteme veoma malo
53 pregleda 2 komentar(a)
Kompjuter, Foto: Shutterstock
Kompjuter, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.02.2015. 16:59h

Kina je jedna od zemalja koja je izrazila želju da se otarasi Windowsa, barem na vladinim računarima, ali statistika pokazuje da bi takva misija bila gotovo nemoguća, barem ne u kratkom roku.

Kineske vlasti se nadaju da bi odbacivanjem Windowsa na njihovim računarima, korisnici pratili trend i prešli na lokalno razvijenu varijantu Linuxa specijalno dizajniranu da bude bezbjednija. A ipak, Windows je bio i ostao neprikosnoveni lider u desktop inudustriji u Kini.

Ukupno 97,1 posto računara u Kini pokreće Windows, a statistika koju je iznio StatCounter za januar otkriva da su Windows 7 i Windows XP dva glavna izbora za stanovnike ove zemlje. Imajući u vidu udio Windowsa, nije iznenađujuće da je interesovanje za druge operativne sisteme veoma malo, tako da preostalih 2,9 posto odlazi na Mac OS X i "ostale" platforme. Međutim, najveći problem je što je većina kopija Windowsa piratska, pa je samim tim lakše zaključiti zašto je Windows popularan i zašto Linux nema veću prednost. Kako je piratska verzija Windowsa lako dostupna, Linux je izgubio svoju prednost u Kini pa korisnici posežu za krekovanom verzijom Microsoftovog operativnog sistema. Detalji o tome koliko je piratskih kopija Windowsa u Kini nijesu poznati, ali ćemo se sjetiti da je Stiv Balmer govorio da je devet od deset Windowsa u Kini piratskog porijekla.

Izvor: benchmark.rs

Bonus video: