Obuka za vršnjačke edukatore protiv govora mržnje na internetu

0 komentar(a)
Govor mržnje, Foto: Crnogorski Telekom
Govor mržnje, Foto: Crnogorski Telekom
Ažurirano: 05.02.2015. 10:52h

Projekat suzbijanja govora mržnje na internetu "No hate off-line, no hate on-line" koga organizuju NVO „Djeca Crne Gore“ i Volonterski klub Gimnazije „Slobodan Škerović“, počeće sjutra obukom za vršnjačke edukatore u Srednoj stručnoj školi „Ivan Uskoković“ u Podgorici, saopšeno je iz Crnogorskog telekoma, koji je podržao projekat.

Obuku će proći učenici šest srednjih škola u Crnoj Gori (SSS „Ivan Uskoković“, gimnazija u Podgorici, Nikšiću, Tuzima, Danilovgradu i Cetinju).

Cilj ovog projekta, koji je jedan od nagrađenih na Telekomovom konkursu za društveno odgovorne projekte „Za svako dobro“, je edukacija mladih ljudi i nastavničkog kadra za sticanje kompetencija potrebnih da prepoznaju i efikasno djeluju protiv govora mržnje na internetu.

"Mislimo da mladim ljudima treba prenijeti da je online prostor - javni prostor i da se principi i vrijednosti ljudskih prava moraju i u njemu poštovati. Kao što je važno naučiti djecu kako da se sigurno koriste internetom i mobilnim telefonom i kako da prepoznaju moguću opasnost i rizična ponašanja, takođe je važno podučiti djecu i mlade o preuzimanju odgovornosti za svoje ponašanje i o posljedicama određenih postupaka, koje pogađaju njih same, ali i druge sa kojima su u kontaktu", kazali su iz NVO Djeca Crne Gore.

U okviru projekta je planirano je 30 radionica na kojima će vršnjački edukatori i volonteri održati predavanja za oko 800 učenika.

Bonus video: