NASA lansirala satelit koji će pomoći kod odbrane od poplava

Satelit će tri godine pratiti količinu vode u zemlji kako bi pomogao stanovnicima ravničarskih predjela da se zaštite od poplave, a farmerima da se pripreme za sušu
0 komentar(a)
NASA OCO-2, Foto: Reuters
NASA OCO-2, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2015. 17:49h

NASA je juče ujutro lansirala satelit koji svojim podacima treba da pomogne svijetu da se lakše izbori sa poplavama i sušama.

Satelit će tri godine pratiti količinu vode u zemlji kako bi pomogao stanovnicima ravničarskih predjela da se zaštite od poplave, a farmerima da se pripreme za sušu, piše Hafington post.

Raketa “delta 2”, koja je ponijela Satelit za mjerenje vlažnosti tla (SMAP - Soil Moisture Active Passive), lansirana je neposredno pred svitanje iz vazduhoplovne baze Vandenberg na centralnoj obali Kalifornije.

Oko jedan sat kasnije, satelit se uspješno odvojio od rakete i počeo da izbacuje solarne ploče za generisanje energije.

Kada satelit stigne do željene orbite na visini od 690 km, inženjeri će dvije nedjelje kontrolisati dva instrumenta, koja na svakih nekoliko dana treba da mjere vlažnost tla, kako bi se proizvele mape svijeta visoke rezolucije.

Naučnici se nadaju da će podaci koje prikupi najnoviji u floti Nasinih satelita koji kruže oko Zemlje doprinijeti uspešnijem predviđanju poplava i praćenju suša.

“Ovi podaci će koristiti ne samo naučnicima koji žele bolje da razumiju našu planetu, klimu i orkuženje... već su i prava blagodet za ljude koji su zaduženi za planiranje”, rekao je Džefri Joder.

Za misiju vrednu 916 miliona dolara zadužena je Nasina Laboratorija za mlazni pogon. Pored satelita, raketa je ponijela i tri istraživačka nanosatelita "CubeSats", u čijem je konstruisanju učestvovalo više od 100 studenata.

Bonus video: