Porasla prodaja Nokijinih telefona

Ukupan prihod Nokije bio je 3,8 milijardi eura, dok je u istom periodu prethodne godine bio 3,48 milijardi kada je zabilježen gubitak od 26 miliona eura
3 komentar(a)
Nokia, Foto: Nokia
Nokia, Foto: Nokia
Ažurirano: 29.01.2015. 18:28h

Finska kompanije Nokija saopštila je danas da je u posljednjem kvartalu 2014. ostvarila profit od 443 miliona eura, a da je prodaja porasla za 10 odsto.

Vrijednost akcija Nokije ipak je pala pošto su solidni rezultati poništeni lošijim poslovanjem u nekim regionima, većim troškovima i malim dividendama.

Ukupan prihod Nokije bio je 3,8 milijardi eura, dok je u istom periodu prethodne godine bio 3,48 milijardi kada je zabilježen gubitak od 26 miliona eura.

Direktor Radživ Suri rekao je da je zabiljezen snažan rast u svim poslovnim djelatnostima, pošto je Nokija u aprilu Majkrosoftu prodala dio kompanije za mobilnu telefoniju koja je donosila gubitke.

Osnovno poslovanje Nokije, mreže, koje pokriva skoro 90 odsto prodaje, poraslo je za osam odsto. Prodaja u Sjevernoj Americi skočila je za 95 odsto, prestigavši Kinu kao treće najveće tržište. Rast u Evropi, Africi i na Bliskom istoku bio je četiri odsto.

Prihodi Nokije u azijsko-pacifičkom regionu koje je njeno najveće tržište, porasli su za samo jedan odsto, dok su u Kini pali za tri odsto. Takođe veći troškovi rada u tehnologiji i usluzi mapiranja, kao i pad prihoda od licenci, uticali su na sveukupno poslovanje.

Akcije Nokije izgubile su 2,5 odsto vrijednosti na trgovanju na berzi u Helsinkiju.

Bonus video: