OZBILJNA GREŠKA

Zašto Google ne ispravi propust koji pogađa milijardu Android uređaja?

U prilično dugom tekstu na svom Google+ nalogu, šef bezbjednosti Androida Adrijan Ludvig, objasnio je zašto se Google na trudi da ispravu tu grešku
3 komentar(a)
Android, Google, Foto: Shutterstock
Android, Google, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.02.2019. 07:58h

Početkom januara pojavili su se izvještaji o postojanju izuzetno ozbiljne greške koja pogađa 939 miliona Android uređaja koji imaju instalirane verzije Androida starije od 4.4.

Ova greška se nalazi unutar Android WebView, koji omogućava aplikacijama da prikažu veb sajtove bez korišćenja drugog pregledača.

U prilično dugom tekstu na svom Google+ nalogu, šef bezbjednosti Androida Adrijan Ludvig, objasnio je zašto se Google na trudi da ispravu tu grešku.

Kako je gotovo milijardu korisnika u opasnosti od malicioznih napada, svi su pomislili da će Google željeti ovo što prije da ispravi.

Međutim, Ludvig ističe da sa uključenih pet miliona linija koda, ispravljanje problema bi zahtjevalo "promjene u značajnom dijelu koda i više nije praktično da se to uradi bezbjedno".

Za one koji koriste Android telefone koji su pogođeni ovakvom greškom, Ludvig predlaže da preuzmu Chrome ili Firefox pregledač, i poručuje da su obja dostupna u Google Play Store-u. Firefox radi na telefonima koji imaju Android 2.3 ili novije, dok je Chrome kompatibilan sa verzijom Androida 4.0 ili novijim.