Veliki asteroid prolazi pored Zemlje, ne brinite bezbjedni smo

Ovaj asteriod je dugačak oko 500 metara i najveći je od svih koji su do sada prolazili pored Zemlje, a ovako će ostati sve do 2027 kada će pored nas proletjeti asteroid 1999 AN10
2 komentar(a)
Zemlja i asteroid, Foto: Screenshot (YouTube)
Zemlja i asteroid, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 24.01.2015. 19:22h

Veliki asteroid proletjeće pored zemlje u ponedjeljak, ali ne brinite Zemlja je bezbjedna, tvrdi NASA, a prenosi CNN.

Asteroid nazvan 2004 BL86 proći če kroz mjesto udaljeno 1,2 miliona kilometara od Zemlje što je oko tri puta duže od udaljenosti između Zemlje i Mjeseca, tvrdi NASA.

Ovaj asteriod je dugačak oko 500 metara i najveći je od svih koji su do sada prolazili pored Zemlje, a ovako će ostati sve do 2027 kada će pored nas proletjeti asteroid 1999 AN10.

"Asteroid ne predstavlja nikakvu opasnost po nas, a omogućuje nam jedinstvenu priliku da posmatramo i naučimo više", kazao je Don Jeomans penzionisani menadžer Nasine kancelarije za objekte koji prolaze blizu Zemlje.

Asteroid će moći da se vidi pomoću jakih dvogleda i teleskopa koji se nalaze u mnogim dvorištima, što je rijetka prilika za stanovnike Zemlje koji posjeduju ove uređaje.

"Asteroidi su nešto posebno. u budućnosti će Zemlji obezbijediti izvore mineralnih soli i ostalih važnih resursa", rekao je Jeomans.

Ako nemate dvogled ili teleskop čitav događaj možete posmatrati sa svog računara zahvaljujući projektu The Virtual Telescope Project 2.0.

Bonus video: