Windows 10: Besplatan za PC, stiže i na telefone

Zvanično, događaj koji je organizovala Microsoft kompanija je nazvan Windows 10: Next Chapter, odnosno Windows 10: Sljedeće poglavlje
2 komentar(a)
windows 10
windows 10
Ažurirano: 21.01.2015. 18:38h

U svom kampu, u Redmondu, gdje je i centrala kompanije, Microsoft je dalje predstavio nove Windows 10 opcije i upoznao nas bliže sa novitetima koji su najavljeni krajem prošle godine.

Windows 10 je potpuno nov operativni sistem, ali djeluje "tako poznato" ako ste koristili Windows 7 ili Windows 8.1, koji će konačno objediniti jedan operativni sistem za sve platforme - kompjutere, laptop računare, hibridne uređaje, tablete, mobilne telefone, konzole, velike panele i internet stvari (Internet of Things).

Zvanično, događaj koji je organizovala Microsoft kompanija je nazvan Windows 10: Next Chapter, odnosno Windows 10: Sljedeće poglavlje.

Konferenciju je otvorio Teri Majerson, koji je podsjetio sve posjetioce u Redmondu, ali i one koji su događaj pratili onlajn, preko direktnog linka, da je Windows 10 najveća stvar Microsofta u posljednje vrijeme, da će objediniti sve uređaje, "ispeglati" korišćenje mišem, tastaturom i na dodir, omogućiti nove stvari i poboljšati ono što nije valjalo u prethodnim generacijama sistema. Majerson je naglasio da će Windows 10 biti i najjači "enterprajz" proizvod među svim Windowsima do sada, prenosi Mondo.

Windows Insider program je odlično startovao i korisnici prvih Windows 10 verzija poslali su nekoliko stotina hiljada povratnih informacija, koje su pomogle da Windows10 bude još bolji.

Windows 10 ukratko se može predstaviti preko: - Vizija: Windows 10 je nova era ličnog računarstva, kako kod kuće, tako i na poslu - Strast: Windows 10 će ohrabriti ljude da prave velike stvari - Lako dostupan: Windows 10 će se lako instalirati preko Windowsa 7 i 8/8.1.

Windows 10 za PC, laptop i hibridne računare

Windows 10 će prve godine (nije detaljnije objašnjeno) biti besplatan za sve legalne korisnike Windowsa 7, Windowsa 8.1 i Windows Phone 8.1 uređaja, što znači da će svi koji imaju ove sprave moći besplatno da ga nadograde!

Start meni Windowsa 10 moći će da se proširi na cio ekran! To znači da ćemo, osim klasičnih stavki koje imamo u Windowsu 7 imati i Live Tiles (žive pločice) koje sad imamo u Windowsu 8 ili 8.1 sistemu.

Džo Belfiore je, demonstrirajući nove opcije Windowsa 10 pokazao i da će se Action Centersada pokretati sa desnim svajpom, odnosno prevlačenjem prsta s desne strane.

Transformacija uređaja je lakša uz Continuum, opciju koja prepoznaje kada je potrebno da se koriste miš i tastatura, a kada opcije na dodir. Ovo je odlično za laptop uređaje sa oba načina korišćenja i hibridne uređaje, kakvih je sve više.

Stigla je i Cortana! Recite "Hej, Cortana" svom Windows 10 PC uređaju i sve ono što možete da radite na Windows Phonu moći ćete i na bilo kom računaru, tabletu ili hibridnom uređaju. Cortana sad ima notes, svoju bilježnicu i početnu stranicu na kojoj se nalaze sve one stvari koje ona zna i može da vam završi. Sada je Cortana integrisana sa pretragom lokalnog diska, OneDrive obbaka i drugih lokacija, tako da može da pronađe sve ono što ste pravilno označili, a nalazi se u računaru.

Windows 10 za tablete i telefone

Za nekoliko mjeseci stići će Windows 10 za tablete i telefone sa dijagonalom ekrana manjom od osam inča, a na konferenciji je prikazan još uvek nezavršen izgled početnog ekrana i nekih od aplikacija, uključujući novu tastaturu.

Džo Belfiore prikazao je gotovo identičan početni ekran, ali sa novom pozadinom - sad Windows 10 mobilni uređaji mogu sliku po izboru korisnika da koriste kao pozadinu za početni ekran na klasičan način, kao što to mogu drugi sistemi ili Windows na PC-ju.

Žive pločice sa živim folderima su i dalje tu, ali je promijenjen, donekle, izgled ekrana sa instaliranim aplikacijama, a lista nedavno instaliranih programa i igara stavljena je na vrh interfejsa.

Na poruke se u Windowsu 10 za telefone može odgovoriti preko "pop up" prozora iz bilo koje aplikacije, preko pločice, koja se pojavljuje na vrhu ekrana, gdje se sad pojavljuju obavještenja.

Tastatura je prilagodljiva što se veličine tiče, plutajuća je i može se pomjerati po ekranu telefona, a na Lumia 1520, koji je korišćen za demonstaraciju radi odlično (šest inča ekran).

Poboljšana je i Skype aplikacija, koja omogućava bolje dopisivanje, a omogućena je i bolja integracija tekstualnih i servisa za pozivanje.

Bonus video: