Ovo su neki od načina za zaštitu vozila od hladnoće

Niske temperature negativno utiču na tečnosti u vozilu i na gumene elemente
966 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2014. 16:15h

Potraga za grebalicom za kojom ćete očistiti led sa vjetrobranskog stakla ili nemogućnost da otvorite vrata automobila zbog toga što su se kederi slijepili usljed hladnoće nije baš najbolji način da se počne dan na zimovanju ili tokom prazničnog odmora.

Grebalicom ćete izgrebati staklo

Zato smo vam, prije nego što krenete na put, pripremili par praktičnih savjeta kako da što bezbolnije prebrodite niske temperature koje će vladati u narednom periodu.

Naravno, za svakoga ko putuje ovih dana zimske gume su obavezne. Provjerite pritisak u njima. Uvijek prekontrolišite svjetla na automobilu, a posebnu pažnju obratite na farove, koji moraju da budu čisti. Takođe, provjerite i maglenke, jer će vam vrlo vjerovatno zatrebati.

Zimske gume poželjne na svim točkovima

Niske temperature negativno utiču na tečnosti u vozilu i na gumene elemente, pa se savjetuje da njima posvetite najviše pažnje. Kada temperatura padne ispod nule gumene zaptivke na vratima znaju da se zalijepe, a tada je vrata vrlo teško otvoriti.

Preporučljivo je kedere premazati specijalnim sredstvom koje će kasnije omogućiti lagano otvaranje vrata čak i pri vrlo niskim temperaturama.

U slučaju zaleđivanja vjetrobranskih stakala koristimo razne grebalice. One će naravno pomoći da dobijemo preglednost, ali će vremenom staklo biti izgrebano. Zato jer preporučljivo koristiti sprej koji se jednostavno isprska po šoferšajbni i za nekoliko sekundi treba samo da brisačima sperete ostatke sa stakla.

Za dobru preglednost je takođe vrlo važno da brisači budu u dobrom stanju. Ako oni ostavljaju tragove na vjetrobranu vašeg vozila, prvo provjerite da li na gumi i staklu ima prljavštine ili masnoće. Da biste bili sigurni u njihovu čistoću, očistite ih alkoholom. Ako i dalje ostavljaju tragove, morate ih zamijeniti.

Kad je riječ o motoru osnovni preduslov za funkcionisanje pri niskim temperaturama je da u rashladnom sistemu ima antifriza. Preporučujemo da provjerite koliko je rashladna tečnost u vašem vozilu otporna, a bilo bi dobro da može da izdrži do -25 stepeni. Pazite, zaleđivanje vode u hladnjaku će vam za neko vrijeme onesposobiti automobil, a može da izazove i veliku materijalnu štetu.

Kod dizel motora treba obratiti pažnju na grijače, a pred putovanje bi bilo dobro promijeniti ulje i sipati ulje odgovarajućeg viskoziteta, ako za to imate vremena. Prema najavama prognostičara, za novogodišnje praznike će temperature, ne samo u planinskim oblastima, da budu ekstremno niske, pa nije zgoreg da prije nego što napunite rezervoar gorivom u njega sipate i aditiv protiv smrzavanja nafte.

Takođe, ne propustite da u posudu za pranje vjetrobranskih stakala sipate tečnost otpornu na zamrzavanje. Obična voda će brzo da zaledi u crijevima i prskalicama, i nećete biti u stanju da očistite prljavštinu koju na vjetrobran nanose vozila ispred vas, što će znatno ometati pogled na put.

I na kraju, da biste izbjegli smrzavanje brave, podmažite je specijalnim sredstvom. Srećan put!

Po snijegu i ledu držite odstojanje i bez naglih pokreta

Kada na putu ima snijega ili leda, prvo što treba da uradite je da povećate odstojanje od vozila ispred. Tako ćete imati više vremena za reakciju u iznenadnim situacijama. Nikada ne ubrzavajte i ne kočite naglo. U slučaju iznenadnih situacija, ostanite pribrani. Svaki nagli pokret volanom će samo intenzivirati proklizavanje.

Uvijek smanjujte brzinu prije nego što uđete u krivinu, a prilikom ulaska i izlaska volan okrećite tečno i blagim pokretima. Krećite se nepromijenjenom brzinom kroz zavoj, a ako ipak dođe do gubitka prijanjanja, oprezno smanjite brzinu. Ako imate ABS, može te da kočite kao i obično. Vozači koji nemaju ABS treba da izbjegnu blokiranje točkova po svaku cijenu, dozirajući kočenje isprekidanim pritiscima na pedalu.

Najbolji način da usporite vozilo je da prije nego što pritisnete kočnicu uvijek koristite motorno kočenje. Na uzbrdici koristite brzinu za jedan stepen višu od one kojom se vozi po suvom tlu. Na nizbrdici vozite u nižem stepenu prenosa nego po suvom vremenu, i kočite odmjereno.

Galerija

Bonus video: