SOS za Jadran: Zaustaviti ispitivanja podmorja u potrazi za naftom

Protest je transparentima sa ispisanim parolama podržalo oko 30 građana, kao i ribari koji su ih istakli na svoje čamce
217 pregleda 3 komentar(a)
Protest Bar, SOS Montenegro, Foto: Radomir Petrić
Protest Bar, SOS Montenegro, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 14.11.2018. 18:06h

Građanski aktivisti okupljeni oko grupe SOS za Jadran danas su u barskoj marini zajedno sa sportskim i profesionalnim ribolovcima, te sa roniocima, poslali novi apel da se zaustave ispitivanja podmorja u potrazi za naftom.

Ekolozi su ukazali da se ovakvim istraživanjima, za koja se koriste takozvani vazdušni topovi, nanosi ne samo ogromna šteta po morsku floru i faunu, već se ulazi i u zonu izrazitih seizmičkih rizika jer se ispitivanja izvode u blokovima u kojiima je 1979. bio epicentar razornog zemljotresa koji je nanio strahovita razaranja širom Crnogorskog primorja.

Sportski ribolovac Miloš Dašić iz Bara, ekolog Nataša Kovačević iz podgoričkog Green Home, ronilac Zoran Docić iz Ucinja, te Barani profesionalni ribar Dragoljub Bajković i građanski aktivista Mirsad Kurgaš, poručili su da se sva ova ispitivanja sprovode pod velikim velom tajne, da se o njima javnosti predočava vrlo malo i to samo selektivne informacije, a da su na drugoj strani štete za državu "i budućnost naše djece" po svim parametrima nemjerljive.

Oni su ukazali i da se ovakvom zaštitom Jadrana od bušenja ujedno brani i ustavna odrednica Crne Gore kao ekološke države, napominjući da turizam i naftne bušotine nikako i nigdje ne idu zajedno.

Protest je transparentima sa ispisanim parolama podržalo oko 30 građana, kao i ribari koji su ih istakli na svoje čamce. Aktivisti su potom isplovili iz marine u nekoliko čamaca i preko megafona informisali prolaznike na Šetalištu kralja Nikole da svi treba da stanu u zaštitu mora kao najvrednijeg resursa.

Ispred barske luke u toku dana treba da se usidri norveški istraživački brod Polar Ekspres sa kojeg će narednih mjesec dana biti ispaljivane "vazdušne bombe". Prethodnica istraživačke flotile je brod "7 waves " koji je došao 9. novembra.

Galerija

Bonus video: