Crnogorski studenti idu na obuku u CERN

70 pregleda 2 komentar(a)
CERN, Podgorica, Foto: Ministarstvo nauke
CERN, Podgorica, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 08.12.2014. 18:03h

Delegacija CERN-a, koja boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, danas je sa ministarkom nauke Sanjom Vlahović dogovorila saradnju u narednoj godini.

Na sastanku su precizirani dogovori postignuti između Vlahović i dr Rolf-a Hauer-a, direktora CERN-a, prilikom prošlonedjeljne posjete crnogorske delegacije toj instituciji.

Takođe, dogovoreno je učešće dva studenta iz Crne Gore na budućoj Ljetnjoj školi nauke u CERN-u, od kojih će jedan biti iz oblasti fizike, a drugi iz oblasti elektrotehnike.

"Na sastanku je dogovoreno da jedan profesor fizike iz Crne Gore bude učesnik naredne obuke za nastavnike fizike srednjih škola, koje sprovodi CERN, a da se nakon toga formira samostalna grupa od dvadesetak nastavnika za koju će ciljano biti sprovedena obuka. Pored ovoga, radi iniciranja buduće saradnje naše naučno-istraživačke zajednice sa CERN-om, krajem januara naredne godine i početkom februara delegacija crnogorskih naučnika iz oblasti fizike, ICT i inženjerskih nauka dogovoreno je da posjeti CERN i nakon konsultacija sa timovima naučnika iz CERN-a razmotri uključenje u konkretne projekte", saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Sastanku na PMF-u prisustvovali su dekanica prof. dr Žana Kovijanić-Vukićević, akademik prof. dr Slobodan Backović, sef Studijskog programa za fiziku prof. dr Ivana Pićurić i dr Nataša Raičević.

Na sastanku je bilo govora o mogućnostima konkretnije saradnje PMF-a sa CERN-om, te će predstavnici ove institucije biti dio delegacije koja će početkom naredne godine posjetiti jedan od najvećih naučnih centara na svijetu.

Delegacija CERN-a sastala se i sa delegacijom Univerziteta Crne Gore, koju su činili prorektor za međunarodnu saradnju prof. dr Srđan Stanković, prof. dr Radovan Stojanović sa Elektrotehničkog fakulteta i prof. dr Irena Orović, takođe sa ETF-a.

Predstavnici CERN-a, dr Emanuel Cesmelis i dr Tadeuš Kurtika, danas su u prepunoj sali Rektorata UCG održali predavanje na temu ”CERN – kapija ka nauci i tehnologiji”.

Bonus video: