Orion lansiran, san o slijetanju na Mars sve bliži

Orion je nakon četiri minuta i poruke NASA da "sve prolazi u najboljem svijetu", poslao na zemlju i fotografiju Zemlje sa visine od 204 kilometra
1 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2014. 13:18h

Svemirska letjelica Orion uspešno je lansirana u 13.07 po našem vremenu iz Kejp Kanaverala, što predstavlja jedan od značajnijih koraka čoveka ka snu o slijetanju na Mars.

Na ovom kratkom probnom letu biće ispitani neki ključni sistemi letjelice, koja je dizajnirana da jednog dana odnese čoveka na Mars.

Orion je nakon četiri minuta i poruke NASA da "sve prolazi u najboljem svijetu", poslao na zemlju i fotografiju Zemlje sa visine od 204 kilometra.

U četvrtak je zakazano lansiranje Oriona moralo da bude odloženo na 24 sata, ali danas je sve išlo po planu i test let protiče kako je planirano.

U desetom minutu leta Orion je dostigao brzinu od 24.140 kilometara na sat što bi trebalo da bude dovoljno za ulazak letjelice u Zemljinu orbitu.

Prema planu Orion će dostići visinu od 5800 km (što je 15 puta veća visina od one na kojoj se nalazi Međunarodna svemirska stanica) i tokom 4,5 sata probnog leta obići će Zemlju dva puta. Svemirski brod će misiju okončati spuštanjem u Pacifik, 1000km od obale Kalfornije.

Dva američka ratna broda će pomoći NASA-i u odvoženju kapsule svemirskog broda iz okeana. Tokom tog prvog leta, na brodu neće biti astronauta, ali će let svakako pomoći u otklanjanju svih potencijalnih propusta.

Iako na njemu nema ljudi, Orion ne leti prazan. Nosiće imena više od milion ljudi na jednom minijaturnom mikročipu. Takođe, na njemu će se naći dio fosila T-Reksa, ali i raznorazne zastave, novčići, poezija i muzika.

Galerija

Bonus video: