Ne budite naivni, ne postoji samoljepljivi zakon o Facebooku

"Ako objavljujete ovakve statuse na Facebooku, a da prije tog niste istražili o čemu se radi - vi ste idiot", rekao je još prije nekoliko godina o sličnim prevarama američki bloger i stručnjak za društvene mreže, Robert Skobl
56 pregleda 7 komentar(a)
Facebook izjava, Foto: Screenshot
Facebook izjava, Foto: Screenshot
Ažurirano: 02.12.2014. 10:01h

"Danas u 10 sati stupio na snagu zakon o Facebooku. IZJAVLJUJEM da je za upotrebu mojih ličnih podataka i fotografija u svakom trenutku potreban moj lični pristanak (BERNSKA KONVENCIJA). Svako ko čita, može kopirati ovaj tekst i objaviti ga na svojoj Facebook stranici.To će ga staviti pod zaštitu zakona. Obavještavam Facebook administraciju da je od ovog trenutka strogo zabranjeno objavljivanje, kopiranje, distribuiranje mojih ličnih podataka ili preuzimanje bilo kakve druge akcije protiv mene, na osnovu mog Facebook profila ili njegovih sadržaja. Sadržaj ovog profila je pod nevidljivom oznakom "PRIVATNO" i ne smije se narušavati. (UKC 1 1-308-1-103 i rimski Status). Svim članovima se preporučuje da objave ovo obavještenje u ovoj formi ili dopunjeno novim detaljima koji se odnose na mogućnost zloupotrebe podataka sa Facebook profila i privatnih prepiski koje imaju veze sa Facebook komunikacijom. Preporuka je da se obavještenje objavi u ovoj formi. Ako izjavu ne objavite na svom zidu, smatraće se da ste prećutno pristali i dozvolili korištenje vaših ličnih, biografskih podataka, fotografija i ostalih elemenata profila kao i slanje virusa u moje ime".

Da li spadate u one koji su na svom zidu na Facebooku objavili ovakvu "izjavu o zaštiti ličnih podataka"?

Ako još niste, ne radite to - u pitanju je samo još jedna podvala, koja kruži internetom godinama, a ovih dana je, od kada je krenula priča o navodnom Zakonu o Facebooku, možete vidjeti na velikom broju profila svojih prijatelja na toj društvenoj mreži.

Zašto je stara podvala ovih dana dobila ponovo na popularnosti? Moguće jer je Facebook uveo nove uslove korišćenja i načina kontrolisanja privatnosti pomoću kojih korisnici mogu da efikasnije zaštite lične podatke.

"Ako objavljujete ovakve statuse na Facebooku, a da prije tog niste istražili o čemu se radi - vi ste idiot", rekao je još prije nekoliko godina o sličnim prevarama američki bloger i stručnjak za društvene mreže, Robert Skobl.

Stvari stoje u stvari ovako - u trenutku kada kreirate profil na Facebooku, prihvatili ste njihove uslove korišćenja u što je uključena i stavka o privatnosti. Niko vas ne tjera da otvorite profil i uvijek možete da odbijete uslove korišćenja Facebooka.

Ono što ne možete je da jednostrano mijenjate uslove na koje ste pristali. Ne možete zakonski ni da ograničite prava onih koji nisu uključeni u dogovor između vas i Facebooka prostom objavom na zidu.

Na kraju, Facebook nije vlasnik vaših objava.

Bonus video: