Crnogorska delegacija posjetila CERN

Najavljeno je da će naredne sedmice u Crnu Goru doći dr Emanuel Tesmelis, zamjenik šefa za međunarodnu saradnju i dr Kristof Šafer, savjetnik za zemlje nečlanice, te će to biti prilika da se i konkretno započnu aktivnosti na definisanju pravaca konkretne saradnje Crne Gore sa CERN-om
90 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2014. 10:35h

Delegacija Crne Gore, na čelu sa ministarkom nauke Sanjom Vlahović boravi u zvaničnoj posjeti Švajcarskoj, na poziv Rolfa Hauera, direktora CERN-a (Evropske laboratorije za fiziku čestica), sa sjedištem u Ženevi.

Crnogorsku delegaciju čine prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta Crne Gore Srđan Stanković, pomoćnik ministra nauke Darko Petrušić, istaknuti crnogorski fizičar, koji je radni vijek proveo upravo u CERN-u, Dragan Hajduković i Sanja Damjanović, crnogorska fizičarka koja takođe dugo godina radi na ovoj instituciji. U pratnji crnogorske delegacije bila je i ambasadorka Crne Gore u Misiji u Ženevi Zorica Marić-Đorđević.

Prvog dana posjete Vlahović je sa članovima delegacije boravila u cjelodnevnoj posjeti CERN-u, gdje se sastala sa čelnicima Evropske laboratorije za fiziku čestica. Pored dr Hauera članove delegacije CERN-a činili su i dr Frederik Hamer, šef odsjeka za informacione tehnologije u CERN-u, dr Emanuel Tesmelis, zamjenik šefa za međunarodnu saradnju, dr Kristof Šafer, savjetnik za zemlje nečlanice u sektoru za međunarodnu saradnju, ali i vođe velikih istraživačkih timova koji se nalaze na čelu projekata koje trenutno sprovodi ova institucija.

"Crna Gora je 2007. potpisala sa CERN-om protokol o saradnji, a ova posjeta bila je povod da se prodiskutuje o konkretnim koracima i uključenju Crne Gore i crnogorske naučnoistraživačke zajednice u projekte na kojima naučnici u CERN-u trenutno rade. Naime, direktor CERN-a dr Rolf Hauer iskoristio je ovu priliku da putem prezentacije Vlahović i članove crnogorske delegacije upozna sa aktivnostima i projektima CERN-a, kao i mogućnostima koje ova institucija nudi za zemlje nečlanice, kojima pripada i Crna Gora. On je naglasio jednu važnu stvar,a to je da CERN nije isključivo usmjeren na fizičare, već da se radi o interdisciplinarnim istraživanjima i da je naučni kadar iz više oblasti izuzetno važan za CERN", navodi se u saopštenju Ministarstva nauke.

Dodaje se da je fokus razgovora bio na konkretizaciji saradnje kroz definisanje protokola o saradnji za narednih pet godina i to u domenu: uključenja crnogorskih naučnika u projekte koje sprovodi CERN i pohađanje obuka koje su za njih dostupne na ovoj instituciji, mogućnosti koje se nude mladim istraživačima za izradu doktorskih i postdoktorskih teza i rad u najsavremenijim laboratorijama, te korišćenje opreme kojom raspolaže CERN, zatim obuke za nastavnike srednjih škola koje CERN realizuje kako bi podigao kvalitet nastavnog kadra iz oblasti fizike, kao i studentske ljetnje škole koje okupljaju studente fizike i tehničkih nauka u junu i avgustu svake godine.

Najavljeno je da će naredne sedmice u Crnu Goru doći dr Emanuel Tesmelis, zamjenik šefa za međunarodnu saradnju i dr Kristof Šafer, savjetnik za zemlje nečlanice, te će to biti prilika da se i konkretno započnu aktivnosti na definisanju pravaca konkretne saradnje Crne Gore sa CERN-om.

"Direktor Hauer i članovi delegacije izrazili su zadovoljstvo što će upravo Crna Gora biti domaćin velike Konferencije u oblasti nuklearne fizike, koju CERN svake druge godine organizuje zajedno sa Institutom za nuklearna istraživanja iz Dubne. Konferencija će se krajem septembra naredne godine održati u hotelu Splendid u Bečićima i privući će ogroman broj fizičara i nobelovaca iz cijelog svijeta. Predstavnici CERN-a pokazali su veliku zainteresovanost i za naredni Festival Otvoreni Dani Nauke".

Crnogorska delegacija obišla je najznačajniju izložbu "Univerzum čestica" (Universe of Particles).

"Ova posjeta ocijenjena je kao posjeta izuzetne važnosti, imajući u vidu da je riječ o najvećem Evropskom istraživačkom centru i jednom od najvećih u svijetu, čiji godišnji budžet prelazi milijardu eura. CERN je 1954. godine osnovalo Evropsko vijeće za nuklearna istraživanja (Conseil Europeean pour la Recherche Nucleaire - CERN) i ove godine proslavio je 60 godina postojanja. CERN broji oko 2.500 zaposlenih, a oko 800 naučnika iz 580 institucija koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja. CERN-om upravlja 20 zemalja članica Evropske unije, sa dodatnih 38 zemalja, među kojima će se uskoro naći i Crna Gora", navodi se u saopštenju Ministarstva nauke.

Vlahović će se danas u Bernu sastati sa ministrom Johanom N. Schneider-Ammann-om, koji se nalazi na čelu jednog od sedam ministarstava federalne Vlade i to Ministarstva za ekonomska pitanja, obrazovanje i istraživanje Švajcarske Konfederacije. Pored susreta sa ministrom biće upriličena posjeta i Univerzitetu u Ženevi, gdje će se crnogorska delegacija sastati sa rektorom Ženevskog univerziteta prof. dr Jean-Dominique Vassalli-jem.

Galerija

Bonus video: