Crnogorska delegacija u posjeti CERN-u

Crnogorska delegacija biće u cjelodnevnoj posjeti i uz vodeći tim naučnika CERN-a, u čijoj delegaciji se nalazi i Sanja Damjanović, crnogorska fizičarka, biće u prilici da obiđe tu ustanovu, kao i veliki broj njenih laboratorija i postrojenja
76 pregleda 2 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.11.2014. 19:38h

Crnogorska delegacija, na čelu sa ministarkom nauke, Sanjom Vlahović, boraviće od ponedjeljka u zvaničnoj posjeti Švajcarskoj i Evropskoj laboratoriji za fiziku čestica (CERN).

Delegacija će, kako je saopšteno iz Ministarstva, u Švajcarskoj boraviti na poziv direktora CERN-a, Rolfa Hauera.

"Prvog dana posjete, u ponedjeljak, Vlahović sa članovima delegacije sastaće se sa čelnicima CERN-a, u prvom redu sa Hauerom, ali i dr Rüdiger-om Voss-om, šefom odsjeka za međunarodnu saradnju", saopšteno je iz Ministrstva.

Crnogorska delegacija, dodaje se, biće u cjelodnevnoj posjeti i uz vodeći tim naučnika CERN-a, u čijoj delegaciji se nalazi i Sanja Damjanović, crnogorska fizičarka, biće u prilici da obiđe tu ustanovu, kao i veliki broj njenih laboratorija i postrojenja.

"Ova posjeta poslužiće da se stekne uvid u mogućnosti koje CERN može da pruži crnogorskoj naučno-istraživačkoj zajednici, ali i da se preciziraju modeli buduće saradnje", navodi se u saopštenju.

Vlahović će se, u utorak, u Bernu sastati sa ministrom Johanom N. Schneider-Ammann-om, koji je na čelu Ministarstva za ekonomska pitanja, obrazovanje i istraživanje Švajcarske Konfederacije, sa kojim će biti riječi o formalizovanju okvira za saradnju Crne Gore i Švajcarske u domenu nauke i istraživanja i mogućnostima korišćenja fondova koje Švajcarska stavlja na raspolaganje drugim zemljama.

"Tog dana biće upriličena posjeta i Univerzitetu u Ženevi, gdje će se crnogorska delegacija sastati sa rektorom Ženevskog univerziteta, Jean-Dominique Vassalli-jem", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: