Znate li koliko iznosi najviša moguća temperatura?

"Ne znamo da li je moguće u realnosti tačno izmjeriti temperaturni maksimum, ali u teroji je moguće", kaže Stiven Aleksander
136 pregleda 2 komentar(a)
temperatura, Foto: Shutterstock
temperatura, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.11.2014. 15:11h

Kolika je najniža moguća temperatura je svima poznato - to je apsolutna nula. Međutim, jeste li se ikada zapitali koliko iznosi apsolutni maksimum?

"Ne znamo da li je moguće u realnosti tačno izmjeriti temperaturni maksimum, ali u teroji je moguće", kaže Stiven Aleksander sa Univerziteta "Darmut", prenosi Nacionalna geografija..

Kako Aleksander objašnjava, vjeruje se da je najviša moguća Plankova temperatura, koja iznosi 142 noniliona kelvina (1.42 x 1032). Ipak, ona se može uzeti u obzir samo kada su čestice interaktivne, tačnije kada dostignu toplotnu ravnotežu, kaže Aleksander i dodaje da je za otkrivanje pojma tempreature važno razumjeti pojam interakcije.

Ranije se vjerovalo da je najviše moguća temperatura u istoriji kosmosa iznosila 1027 kelvina. Riječ je o toplotnoj ravnoteži uspostavljenoj nakon Velikog praska, kada se širenje odvijalo tolikom brzinom da čestice nisu uspijevale da uspostave interakciju. Od tog trenutka, svemir se neprestano hladi i širi.

Bonus video: