Oko Zemlje se nalazi nevidljivo energetsko polje, poput štita

Naučnici su utvrdili "ekstremno oštru" granicu unutar Van Alenovih pojaseva zračenja
236 pregleda 8 komentar(a)
Energetsko polje, Foto: PA/HuffPost
Energetsko polje, Foto: PA/HuffPost
Ažurirano: 27.11.2014. 10:45h

Planetu Zemlju okružuje nevidiljivo energetsko polje koje naučnici porede sa štitovima koje smo gledali u Zvjezdanim stazama. Američki nauči tim je otkrio barijeru na nekih 11.5 kilometara iznad površine Zemlje, koje blokira visoko energične elektrone koji prijete astronautima i satelitima, piše Huffington Post.

Naučnici su utvrdili "ekstremno oštru" granicu unutar Van Alenovih pojaseva zračenja, dva velika prstena koji imaju oblik krofne, koje na mjestu drži magnetsko polje Zemlje puno čestica koje se kreću veoma brzo.

Vođa istraživanja, profesor Danijel Bejker sa Univerziteta Kolorado je kazao: "Kao da elektroni udaraju u stakleni zid u svemiru. Nešto poput štitova koje kreiraju energetska polja u Zvjezdanim stazama koji se koriste da bi se brodovi odbranili od vanzemaljskih oružja, mi gledamo u nevidljivi štit koji blokira elektrone. To je vrlo zagonetan fenomen."

Priroda energetskog polja ostaje nereriješena misterija. Ne čini se da je povezano sa magnetskim poljem niti radio signalima koje su stvorili ljudi, a naučnici nisu ubijeđeni da oblak naelektrisanog gasa koji se zove plazmasfera koji se nalazi u Van Alenovom pojasu može da objasni fenomen.

Bonus video: