Zašto je propao plan za iPhone sa displejem od kristala safira?

Wall Street Journal otkriva da je kompanija GT Advanced Technologies, koja je bila zadužena za sav taj safir, bila potpuno nepripremljena
71 pregleda 0 komentar(a)
Apple, Foto: Shutterstock
Apple, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.11.2014. 15:23h

Da li ste znali da Apple drži četvrtinu svjetskih zaliha safira, samo kako bi štitio kamere i čitače otisaka prsta na svojim iPhone uređajima? Samo ova informacija daje uvid u to koliko bi ogroman i značajan bio poduhvat prekrivanja kristalima safira novih, velikih iPhone ekrana.

U svom članku, Wall Street Journal otkriva da je kompanija GT Advanced Technologies, koja je bila zadužena za sav taj safir, bila potpuno nepripremljena.

Prvo, kreirala je svoj prvi safirni blok težine 262 kilograma, samo nekoliko dana prije sklapanja sporazuma s kompanijom Apple, a i taj blok je imao mane i bio je neupotrebljiv.

Pored ovoga, kompanija GT Advanced Technologies je imala problema i sa angažovanjem nestručnog osoblja, javlja WSJ. Neki od njih su čak slali stotine hiljada dolara vredne safirne ploče na reciklažu, umjesto u isporuku.

S druge strane, Apple je poznat po tome da često ima problema sa kašnjenjem u isporuci, prvenstveno zbog toga što se milioni iUređaja prodaju u prvim danima. Očigledno, industrija safira nije spremna za Apple-nivo proizvodnje displeja - GT Advanced Technologies svakako nije bio spreman za ovo, zaključuje WSJ.

Bonus video: