Ko to zauzima parking mjesta za osobe sa invaliditetom

"Nažalost, nailazimo na veoma malo razumijevanja ljudi, koji često zauzimaju parking mjesta koja su rezervisana za osobe sa tjelesnim oštećenjem"
175 pregleda 6 komentar(a)
Davor Vuković, Foto: Saša Marković
Davor Vuković, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 18.11.2014. 07:14h

Davor Vuković, mladić iz Podgorice, prije desetak godina doživio je povredu na sportskom takmičenju nakon koje je ostao vezan za invalidska kolica. Ipak, on je i dalje osoba puna duha, kojoj samo još malo treba da bi u društvenom životu funkcionisala normalno.

Jedan od problema koji ga dosta sprečava u obavljanju svakodnevnih obaveza je parkiranje u gradu. Uprkos tome što postoji određen broj parking mjesta rezervisanih za osobe sa invaliditetom, on kaže da ona često budu zauzeta od strane osoba koja nemaju tjelesnih oštećenja.

"Nažalost, nailazimo na veoma malo razumijevanja ljudi, koji često zauzimaju parking mjesta koja su rezervisana za osobe sa tjelesnim oštećenjem. Mi smo primorani da kružimo u nadi da ćemo naći pogodno mjesto ili da pokušamo kasnije", kaže Vuković.

Bolje dane za osobe sa invaliditetom bi trebalo da donesu izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, čiji je predlog u skupštinskoj proceduri i trebalo bi da bude usvojen već naredne sedmice..

"Radi lakšeg pristupa parkinzima, zdravstvenim i drugim javnim ustanovama, licima sa 80 odsto i više tjelesnog oštećenja i invaliditeta, odnosno licima kod kojih je utvrđeno oštećenje donjih ekstremiteta u iznosu 60 i više procenata, biće omogućeno da obilježe svoje vozilo znakom pristupačnosti", kazala nam je Mirjana Bošković, portparolka MUP-a.

Iz Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore kažu da je predlog Zakona usaglašen sa evropskom regulativom i da su njime ispravljene greške koje postoje u još važećem zakonu.

"Važeći zakon je propisivao da pravo za znak pristupačnosti imaju samo osobe sa 100 odsto invaliditeta ili osobe koje su korisnici pomoći od strane drugog lica. Izmjenama je predlagač predvidio da ovaj znak mogu da koriste i osobe koje upravljaju motornim vozilom, što je veoma bitno za integraciju osoba sa invaliditetom", kaže Vladan Nikolić, stručni konsultant Saveza.

Znak pristupačnosti je naljepnica koju će da izdaje organ lokalne uprave nadležan za poslove saobraćaja od dana stupanja na snagu novog Zakona.

"Obaveza opština da obilježe sva parking mjesta za lica sa invaliditetom će novim zakonom da bude preciznije definisana”, kaže Nikolić.

Predlogom zakona su predviđene i kaznene odredbe za zloupotrebu znaka pristupačnosti, jer se često događa da osobe sa invaliditetom taj znak ustupaju licima koja nemaju tjelesnih oštećenja.

Nesavjesni vozači blokiraju spustove sa trotoara

I kada sa svojim pratiocem uspije da parkira vozilo, to nije kraj Davorovim poteškoćama. Nesavjesni vozači, kao što je ovaj na fotografiji, vjerovatno nijesu svjesni da su mu potpuno onemogućili stupanje na trotoar.

"Često se dešava da se ljudi parkiraju na spustovima sa trotoara, a ivičnjaci su vrlo podignuti, pa je tu pristup za invalidska kolica veoma rizičan".

Ovo je još jedan dokaz da sami zakonski propisi nijesu dovoljni da riješe nevolje lica sa tjelesnim oštećenjima. Da bi ih na pravi način shvatili, potrebno je da svako od nas bar za trenutak zamisli sebe u položaju ovog mladića.

Bonus video: