Drastičan pad broja bijelih medvjeda na Arktiku

Populacija bijelih medvjeda opala je 2010. na oko 900, sa 1.600 jedinki te vrste koliko ih je bilo 2004
58 pregleda 4 komentar(a)
polarni medvjedi, Foto: Reuters
polarni medvjedi, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.11.2014. 08:06h

Broj jedinki bijelih medvjeda u Boforovom moru opao je skoro za polovinu u posljednjoj deceniji, pokazala je jedna američko-kanadska studija, koja ukazuje da je primjetno dramatičo povećanje broja mladunaca te divlje životinje koji umiru od gladi.

Naučnici kao glavni uzrok smanjenja broja bijelih medvjeda navode topljenje leda zbog globalnog otopljenja.

Naučnici iz Američkog geološkog zavoda i Kanadske agencije za životnu sredinu hvatali su, čipovali i potom puštali u divljinu polarne medvjede u južnom Boforovom moru od 2001. do 2010.

Populacija bijelih medvjeda opala je 2010. na oko 900, sa 1.600 jedinki te vrste koliko ih je bilo 2004.

Južno Boforovo more je jedno od dva glavna američka regiona u kojima žive bijeli medvjedi.

"Ove cifre mi govore da stanište postaje sve manje stabilno za bijele medvjede", rekao je glavni autor studije Džef Bromagin.

Stiv Amstrap iz Američkog geološkog zavoda rekao je da je u Boforovom moru 1980-tih, kada je on započeo istraživanje broja bijelih medvjeda, tih životinja bilo oko 1.800.

Bromagin je naveo i da su samo dva od 80 mladunaca bijelih medvjeda koje je njegov tim pratio između 2004. i 2007. preživjela. U normalnim okolnostima, kako je dodao, obično preživi polovina mladunaca.

"Pretpostavljamo da mladunci umiru od gladi", rekao je Bromagin.

U ovom dijelu Arktika, ranije je ljeti bilo više morskog leda, i samim tim više foka, kojima se hrane bijeli medvjedi. Pošto se smanjenjem nivoa leda, smanjio i broj foka, mladunci su najvjerovatnije počeli da umiru od gladi.

Ljetnji nivo morskog leda na Arktiku smanjuje se od 1970-tih, ali se njegovo topljenje prilično ubrzalo u posljednjih 15-tak godina, rekao je direktor Nacionalnog američkog centra za podatke o ledu iz Kolorada, Mark Serez.

Prema njegovim riječima, 2007. je bila "poziv na buđenje" za naučnike, jer je nivo morskog leda pao na najniži nivo koji naučnici nisu očekivali ili nikada ranije nisu vidjeli.

Nivo morskog leda još više je opao 2012, a od tada se neznatno popravio.

"Definitivno postoji povezanost između onoga što se dešava medvjedima i onoga što se dešava sa ledom", ocijenio je Serez, koji nije učestvovao u ovoj studiji.

Bonus video: