Istorijski dan: "File" se spustio na kometu

Sonda "File" uspješno se "prikačila" za kometu "67PČurjumov-Gerasimenko" i prikupljaće uzorke i podatke za koje se naučnici nadaju da će im pomoći da odgonetnu porijeklo kometa i drugih nebeskih tijela
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2014. 20:19h

Prvi put u ljudskoj istoriji, čovjek je spustio sondu na kometu!

Evropska agencija za istraživanje svemira (ESA) primila je nešto poslije 17 časova signal od sonde "File" sa komete udaljene 500 miliona kilometara od Zemlje.

Sonda "File" uspješno se "prikačila" za kometu "67PČurjumov-Gerasimenko" i prikupljaće uzorke i podatke za koje se naučnici nadaju da će im pomoći da odgonetnu porijeklo kometa i drugih nebeskih tijela.

Slijetanje istraživačke sonde predstavlja vrhunac desetogodišnje misije na proučavanju četiri kilometara duge komete "67R/Čurjumov-Gerasimenko". "Nalazimo se na kometi" 67P/Čurjumov-Gerasimenko "veoma smo srećni", saopštila je ESA.

Slijetanje istraživačke sonde predstavlja vrhunac desetogodišnje misije na proučavanju četiri kilometara duge komete "67R/Čurjumov-Gerasimenko".

"Nalazimo se na kometi" 67P/Čurjumov-Gerasimenko "veoma smo srećni", saopštila je ESA.

Evropska agencija je navela da je dobila signal od laboratorijskog robotskog modula File teškog 100 kilograma kada je sletio na ledenu površinu komete nazvane 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Potrebna je još provjera da bi se utvrdilo u kom stanju je robot.

Misija laboratorijskog robota je da uzme uzorke koji bi mogli da daju saznanja o porijeklu solarnog sistema, i o nastanku vode i života na Zemlji.

Laboratorijski robot veličine je veš massine. Bilo mu je, prema ranijim najavama, potrebno sedam časova da se u slobodnom padu spusti na kometu, koja je u svojoj najudaljenijoj tački od Sunca udaljena 5,6 astronomskih jedinica ili oko 850 miliona kilometara.

Programiran je za izvođenje devet eksperimenata, a sadrži i bušilicu uz pomoć koje će uzimati uzorke sa površine komete za analizu. Zbog ogromne udaljenosti komete potrebno je skoro pola sata da signali sa sonde Rozeta, koja ostaje u njenoj orbiti, stignu do Zemlje.

Plan je da „Rozeta“ i „File“ dalje prate kometu na njenom putu do Sunca. Koristeći 21 različiti instrument letjelice će prikupiti podatke za koje se naučnici nadaju da će objasniti porijeklo kometa i drugih svemirskih tijela.

Galerija

Bonus video: