Reno Eolab na ekskluzivnom testu: Nagovještaj budućnosti francuskog brenda

Renoovi modeli naredne generacije će da budu znatno lakši i aerodinamilniji, što će rezultirati drastičnim smanjenjem potrošnje goriva.
80 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2014. 13:33h

Mortfontan, Francuska - Budućnost sažeta u jednom automobilu. Ovako bi mogao da se opiše reno eolab, studija na čijoj će osnovi da budu zasnovani novi modeli francuskog brenda.

Mi smo dobili ekskluzivnu priliku da na test stazi u blizini Pariza probamo prototip verziju i otkrivamo vam kakvi će da budu novi klio i megan.

Eolab je mnogo više od atraktivnog eksponata koji se pojavio na sajmu u Parizu. U njemu je koncentrisano dvogodišnje intenzivno istraživanje i čak 100 inovacija, projektovanih u cilju uštede goriva, smanjenja težine i aerodinamičkog otpora.

Potrošnja goriva je samo litar na 100 kilometara. Povrh svega, u Eolabu ima mjesta za četiri osobe, prtljažnik je na nivou klia, kao i performanse. Hibridni sistem razvija 120 KS. Čak i ako nikad ne dopunjavate bateriju, auto će da troši upola manje od običnog klija. Kako je ovo moguće?

Jedan od razloga je maksimalno smanjenje otpora vazduha. Na svakom dijelu reno eolaba mogu da se primijete aerodinamičke komponente kao što su aktivne radkapne, aktivni prednji spojler ili krilca koja odvode vazduh sa zadnjeg branika. Kompletna karoserija ima izgled kapljice, a preko 70 km/h auto se spušta za 5 cm.

Veliku ulogu u smanjenu potrošnje ima i izrazito mala težina vozila. Eolab je u verziji sa benzinskim motorom od 90 konja nevjerovatnih 400 kilograma lakši od novog klija, a benzinsko-električna verzija koju smo mi vozili, iako ima bateriju i hibridni pogon, lakša je za 250 kilograma.

Pri izradi korišćeni su kompozitni materijali, čelik visoke čvrstoće i magnezijum. Iako je danas primjena ovakvih djelova suviše komplikovana, Reno tvrdi da će sve ove ideje da budu ostvarive do 2020, a mnoge od njih i mnogo ranije.

Nakon pritiska na dugme za startovanje motora i odabira D moda na šljaštećem rotacionom prekidaču na centralnom mostu, eolab se pokreće koristeći samo električnu energiju. Da je razvoj vozila tek počeo, dokazuje zujanje još neusavršenih zupčanika transmisije.

Prvih 66 kilometara možete da pređete vozeći samo na struju, ali mi smo odabrali hibridni način rada u kome benzinski motor pomaže da se dođe do boljih performansi. Pritiskamo gas i čujemo da benzinac ulazi u igru na oko 40 km/h.

Transmisija ima tri prenosna odnosa i nema kvačila. Šaltovanje je dosta brzo i tečno. U svakom slučaju, eolab je vrlo živahan mali auto. Mada nijesmo mjerili, sasvim je vjerovatno da od 0 do 100 km/h može da ubrza za 9 sekundi, kao što tvrde njegovi tvorci. Inače, maksimalna brzina je 160 km/h.

Iako još nije dorađen i naštelovan, Eolab vrlo spretno savlađuje mnoštvo krivina Renoove test staze. Osjećamo punu kontrolu – ovaj auto nije igračka, on zaista funkcioniše. Kako krug odmiče, sa sve više povjerenja ulazimo u krivine. Čudimo se kako auto sa tako uskim gumama ima ovako dobar grip. Onda se prisjećamo koliko je lagan.

Energija se obnavlja pri kočenju. Pedala nije mehanički vezana za kočnice, pa kompjuter reguliše odnos regeneracije i trenja pločica o diskove. Papučica treba da se fino podesi, jer suviše snažno hvata. Ali nas zaustavlja.

Ono što sve nas najviše interesuje je koliko će da košta sve ovo. U renou obećavaju - neće previše. Lagana karoserija će biti skuplja, ali će motor i baterija biti manji i jeftiniji. Takođe, lančanom reakcijom, troškovi će da budu manji i kod ostalih komponenti kao što su ogibljenje, upravljač, hlađenje i auspuh.

Ono što je za sada najvažnije, Renoova tehnološka laboratorija funkcioniše odlično u realnim uslovima, a izgleda još bolje. Ako je ovo budući klio, ima naš glas.

Galerija

Bonus video: