Tivat: Stanari tuže Kusovca i Opštinu

Stanovnici ogorčeni namjerom Opštine da ih „poklopi“ zgradom
3 komentar(a)
Seljanovo, Foto: Siniša Luković
Seljanovo, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 27.10.2018. 08:55h

Stanari lamele C-1 u Zagrebačkoj ulici broj 15 na Seljanovu, pokrenuće tužbu protiv Opštine Tivat i gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) kao lica odgovornog za zakonit rad lokalne uprave, zbog namjere Opštine da na placu koji se nalazi odmah ispred ove zgrade, podigne veliku višespratnicu.

Na toj lokaciji još od 1979. godine nalazi se dotrajala baraka površine oko 250 kvadrata u vlasništvu Crvenog krsta. Plan opštinara je da izgrade višespratnicu, u kojoj će u prizemlju biti smješten Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama, a na spratovima Crveni krst, Mjesna zajednica i Dnevni centar za starije osobe.

U lameli u 11 stanova živi skoro 50 ljudi. Dvadeset i petoro njih punoljetnih i 11 djece, još prije dvije godine su potpisali peticiju protiv izgradnje višespratnice koja bi se nalazila na samo četiri metra od najbližeg dijela fasade njihove zgrade, te bi im potpuno zaklonila i vidik i sunčevu svjetlost, kao i ugrozila privatnost.

Bivša tivatska gradonačečnica Snežana Matijević lani je bila prihvatila argumentaciju nezadovoljnih stanara i sa njima postigla dogovor da se projekat nove zgrade preradi i njena spratnost svede samo na prizemlje, prvi sprat i potkrovlje Međutim, Kusovac je odmah po dolasku na dužnost vratio stvari na početak, odlučivši da Opština odmah gradi novu spornu višespratnicu. On je to učinio, uprkos tome što su ga iz Udruženja djece sa posebnim potrebama upozorili da njima za Dnevni centar mnogo više odgovara lokacija starog dispanzera na kojoj je Matijevićka htjela graditi ovaj objekat, a arhitekte čak izradile i poklonile gradu njegovo idejno riješenje.

Nova višespratnica bez gotovo ikakve okućnice, smatraju stanari lamele, biće građena mimo svih urbanističkih standarda koji su do sada poštovani na Seljanovu, jedinom tivatskom naselju koje je prije 40 godina podignuto saglasno svim urbanističkim normama.

Bonus video: