Lenovo od Googlea preuzeo vlasništvo nad Motorolom

0 komentar(a)
Lenovo, Jang Juanking, Foto: Reuters
Lenovo, Jang Juanking, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2014. 20:51h

Iz kineske kompanije Lenovo, najvećeg svjetskog proizvođača personalnih računara danas je zvanično potvrđeno kako je njihovo 2.9 miljarde dolara vrijedno preuzimanje Motorole finalizovano. Tako je Motorola, jedan od najpoznatijih i cijenjenih svjetskih proizvođača tehnološke opreme, postala sestrinska kompanija Lenova.

"Preuzimanje je istorijski trenutak, kako za Lenovo, tako i Motorolu, i od danas smo spremni da se takmičimo sa najjačima, da rastemo, i na kraju da pobijedimo u trci. Ponudićemo tržištu ono što mu je potrebno; veći izbor mobilnih uređaja i novu iskru inovacije", izjavio je Jang Juanking, direktor Lenova.

Lenovo će tako Googleu, koji je bio u vlasništvu Motorole od 2011. godine, isplatiti 660 miliona dolara u gotovini, 750 miliona u vrijednosti dionica, a ostatak od 1.5 milijarde dolara biće isplaćen obveznicama u roku tri godine. Lenovo će biti u potpunoj kontroli Motorolinog sektora za proizvodnju mobilnih telefona, dok će Google zadržati prava na patente.

Sa pojavom Samsunga Galaxy i Appleovog iPhonea, Motorolina važnost na tržištu industrije mobilnih telefona drastično je pala, ali iz kineske kompanije tvrde da u roku od četiri do šest kvartala mogu u potpunosti da vrate posrnulog tehnološkog diva na staze stare slave. Ove godine računaju na 100 miliona prodatih primjeraka mobilnih uređaja, čime bi zauzeli treće mjesto iza zasada neprikosnovenih Samsunga i Applea, piše Lider.hr.

Bonus video: