Android i Chrome će vremenom postati jedno?

Android je itekako i sadašnjost Googlea, jer ta mobilna platforma pogoni više od 80 posto pametnih telefona na svjetskom tržištu
0 komentar(a)
Google, Foto: Shutterstock
Google, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.10.2014. 10:02h

Dok se Google polako priprema na početak prodaje novih uređaja i nadogradnju Android 5.0 za podržane uređaje, stvari iza kulisa su složenije.

Ekipa sa CNeta imala je priliku da popriča sa Brajanom Rakovskijem, Googleovim potpredsjednikom proizvodnog menadžmenta za Android platformu. Rakovski je dao nagovještaje toga kako će jednog dana kompanijine platforme biti ujedinjene na neki način, ali to ne treba očekivati u skorije vrijeme, prenosi Tportal. Glava Android i Chrome platformi, Sundar Pičaj, je svjestan koliko su oba proizvoda bitna za budućnost kompanije. Naravno, iako Google i dalje krajnje dominantno prihode crpi iz oglašavanja (50 milijardi godišnje), kompanijina glava i suosnivač Leri Pejdž je Android platformu nazvao “budućnošću Googlea”. Android je itekako i sadašnjost Googlea, jer ta mobilna platforma pogoni više od 80 posto pametnih telefona na svjetskom tržištu.

Glasine o spajanju sistema su se pojačale kako je dio tima zaduženog za razvoj Chrome OS platforme otišao pod vođstvo Hirošija Lokhajmera, potpredsjednika inženjerstva za Android. Rakovski kaže kako je taj korak normalan i da timovi zapravo rade na rješavanju sličnih problema i to ima potpunog smisla.

Bonus video: