POMOĆ U BORBI PROTIV VIRUSA

Naučnici oživjeli 700 godina star virus

3 komentar(a)
virus, Foto: Shutterstock.com
virus, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 17.02.2019. 03:43h

Istraživači su oživjeli 700 godina star virus koji su otkrili u izmetu sjevernoameričkog jelena.

Tim navodi da će zahvaljujući ovom uspjehu možda uspjeti da ožive i druge viruse, kako bi bolje proučili njihovu biologiju i naučili kako da se bore protiv njih. 

Otkriveni virus je vjerovatno napadao biljke kojima su se jeleni hranili. 

Otkriće pokazuje da virusi mogu da prežive veoma dugo u hladnom okruženju, kaže Erik Delvart, istraživač Instituta za proučavanje krvotoka u San Francisku. 

Njegov tim analizirao je genetički materijal virusa iz uzorka prikupljenog iz slojeva akumuliranog izmeta jelena u Kanadi od kojih su neki dijelovi stari i do 4.000 godina. 

Jeleni su se okupljali na zaleđenim djelovima tla, kako bi pobjegli od insekata, a u tu nataloženim fekalijama mogu i danas da se nađu dijelovi biljaka. 

Autori su izolovali kompletan genom virusa iz 700 godina starog sloja i razvili novi virus, kom su zatim izložili jednu biljku (Nicotiana benthamiana). Virus je uspješno zarazio njene listove. 

“Znanje o drevnim virusima ograničeno je zbog njihove niske koncentracije i slabe očuvanosti uzoraka. Međutim, u konstantnoj hladnoći nukleinske kiseline mogu biti očuvane vjekovima”, kažu istraživači. 

Tim upozorava da je ovo otkriće važno i za slučaj da zbog klimatskih promjena i topljenja leda na polovima dođe do oživljavanja drevnih virusa, od kojih bi neki i dalje mogli predstavljati prijetnju živim bićima, piše B92.